Minden, ami média

PRESSház

PRESSház

Montenegróban fél évre betiltották a szerbiai Pink Televízió reggeli műsorának a közvetítését

2022. szeptember 02. - PressYu1971

A Montenegrói Elektronikus Médiumokat szabályozó Testület (AEM) azután döntött a szerb kereskedelmi televízió reggeli műsorának ideiglenes betiltása mellett, miután az szombaton botrányos tudósítást sugárzott a cetinjei mészárlás kapcsán –tették közé a montenegrói médiumok.

pink-cetinje-aem-crna-gora-foto-screenshot-1024x592.jpg

A Testület közleménye szerint az egész térséget megrázó tragédia okairól szóló ilyen jellegű tudósítások megsértették a határokon átnyúló televíziózásról szóló egyezménynek az emberi méltóság- és mások alapvető jogainak a tiszteletben tartásának a kötelezettségére vonatkozó szakaszait.

“A Testület arra a következtetésre jutott, hogy a műsorszolgáltató ebben a jelentésben egyértelműen megerősítette abbeli a szándékát, hogy az áldozatok és a hozzátartozók méltóságának és magánéleték indokolatlan veszélyeztetésével lekösse a nézők figyelmét” – áll az AEM közleményében, amit a Testület ülését követően hoztak nyilvánosságra.

Emellett a Testület szerint a kérdéses műsortartalom bemutatásával a műsor készítői az áldozatok és mások méltóságának a kárára visszaéltek a szólás szabadságának a jogával, ahogyan azt is megállapították, hogy az ideiglenes betiltásról szóló döntést Montenegró közérdekeinek a megvédése céljából hozták meg.

“Az AEM megállapította azt is, hogy a vitatott tartalmakat illetőleg egyfajta folytonosság tapasztalható a szerbiai Pink Televízió, a Pink Plus és a Pink M műsoraiban és ezek megfékezése és szankcionálása érdekében korlátozza a megnevezett televíziókban sugárzott reggeli műsorának az átvételét.

Nem ez az első eset, amikor a szerbiai “rózsaszín televíziócsoport” valamelyik csatornájának a műsorait ideiglenesen betiltották Montenegróban.

Az AEM 2020 februárjában a montenegrói nemzettel szemben elkövetett diszkriminációért, illetve velük szembeni gyűlöletkeltésért 3 hónapra korlátozta a szerbiai Pink M műsorai egy részének az átvételét.

A szerbiai Pink Televízió Montenegró területén is közvetített, ominózus reggeli műsorában spekulációs és szenzációhajhász módon tudósítottak a montenegrói Cetinje városában történt mészárlásról, amikor is egy helybéli férfi vadászpuskával 10 embert megölt, hatot pedig megsebesített, ami után a belügyi szervek az elkövetőt lelőtték.

A bejegyzés trackback címe:

https://presshaz.blog.hu/api/trackback/id/tr2117922719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása