Minden, ami média

PRESSház

PRESSház

LEICESTER POLGÁRMESTERE SZERINT A VÁROSBAN KITÖRT ZAVARGÁSOKAT KÖZÖSSÉGI OLDALAKON KÖZZÉTETT DEZINFORMÁCIÓK OKOZTÁK (VIDEÓVAL)

2022. szeptember 19. - PressYu1971

Hétfőn a leicesteri rendőrség 15 muzulmán és hindu személyt tartóztatott le az augusztus 28-án, az Ázsiai Kupa India és Pakisztán közötti mérkőzése után kezdődő és hetekig tartó zavargások után.

leicester.jpg

       Zavargésok Leicesterben (Forrás: Andrew Fox/The Guardian)

Az augusztusi krikettmérkőzést követő ünnepi mámornak egy közösségi oldalon megosztott videófelvétel vetett véget, amely szerint a hinduk rátámadtak egy muszlim személyre. Azóta kiderült, hogy a verekedés áldozata valójában szikh volt és ő is az ellene támadók által támogatásban részesített csapat szurkolója volt. A rendőrség heteken keresztül igyekezett megcáfolni a dezinformációt, de nem jártak sikerrel, az elmúlt hétvégén pedig újabb zavargások törtek ki egy előre be nem jelentett tüntetést követően. A dezinformáci­ók szerint a különböző vallási közösségek hívei terrorcselekményeket követtek el vallási létesítmények és az ezekben lévő hívők ellen. Szombat este egy, a  Twitteren közzétett bejegyzés egy helybéli mecset elleni támadásról számoltak be, a helyszínen járőröző rendőrségi tisztségviselők azonban megcáfolták  a támadás elkövetését.

A hétvégén a közösségi oldalakat elárasztották azok a videófelvételek is, amelyen hindu férfiak az Indiában a muszlimok elleni erőszak szinonimájává váló „Jai Shri Ram” - „üdvözöljük Lord Ram”-ot vagy „győzelmet Lord Ramnak” című dalt énekelve menetelnek a Green Lane Road városnegyed utcáin, ahol számos muszlim tulajdonban lévő vállalkozás található.

A városban élő hindu és muszlim családok a Guardiannak nyilatkozva egyaránt elmondták, hogy támadások és gúnyolódások célpontjaként érzik magukat.

A The Guardianban megjelent írás szerint a hindu és muzulmán közösségek közötti feszültségkeltésben Narenda Modi, India miniszterelnöke áll az élen, akit a kisebbségekkel, főleg muszlimokkal szembeni bánásmódja és az ország szekuláris alapjainak az aláásása miatt korábban is értek bírálatok.

A kormány által megtévesztésként alkalmazott közösségi média-taktikák a szakértők szerint Indiában mindennaposnak tekinthetőek, ahol olyan platformokat érnek bírálatok, mint a Facebook, a Twitter és a WhatsApp, mert lehetővé teszik a dezinformációk, az online zaklatás és erőszak terjesztését.

Gurharpal Singh, a londoni Soas Egyetem szikh és pandzsábi tanulmányainak emeritus professzora és a Leicesteri Egyetem vendégmunkatársa szerint Leicester a multikulturalizmus modellje, viszont létezik egyfajta megosztottság.

1964 óta Leicesterben élő Singh szerint a megnövekedett feszültségek egyben szélesebb körű társadalmi változások részét képezik és rámutatott a városban élő kisebbségek demográfiai változásaira, a megnövekedett nélkülözésre, amit a koronavírus-járvány tovább súlyosbított, de szerinte az indiai politikum növekvő befolyását sem, ahogyan az Indiában hatalmon lévő Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanatá Párt – BJP) mozgósítani próbálja a diaszpórában élőket is.

A bejegyzés trackback címe:

https://presshaz.blog.hu/api/trackback/id/tr6617935158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása