Minden, ami média

PRESSház

PRESSház

A KATARI HATÓSÁGOK KORLÁTOZHATJÁK A FOCI VÉBÉRŐL TUDÓSÍTÓ NEMZETKÖZI MŰSORSZOLGÁLTATÓK MUNKÁJÁT

2022. október 16. - PressYu1971

A korlátozások részeként a világbajnokságról tudósító nemzetközi televíziós stáboknak megtilthatják, hogy a katari lakosokkal a saját otthonaikban interjút készítsenek, de azt is megtiltották, hogy a külföldi televíziók a migráns munkavállalók szálláshelyein, kormányzati épületekben, egyetemeken, vallási épületekben, kórházakban, valamint a lakóépületekben és magánvállalkozásoknál készítsenek felvételeket – írja a The Guardian nemzetközi kiadása.

al-wakrah-stadium.jpg

A Zaha Hadid Al Janoub Stadion, a katari VB egyik helyszíne (Forrás : lines-hub.com)

Ezek azok a korlátozások, amelyeket a szerkesztőségeknek tiszteletben kell tartaniuk, amennyiben  el szeretnék érni, hogy a hatóságokoktól engedélyt kapjanak “az ország legnépszerűbb helyszíneinek és látványosságainak levideózására és lefényképezésére” A korlátozások a printmédiában dolgozó fotóriporterekre is érvényesek, kivéve azokat az újságírókat, akik nem készítenek filmfelvételt a tudósításaikhoz..

A katari hatóságok rendelete ugyan nem tiltja a konkrét témákról készített riportok elkészítését, a forgatócsoportok számára viszont lényegesen megnehezíti a katari hatóság által korábban elkövetett visszaélések felderítését : a migráns munkavállalókkal szembeni rossz bánásmódról készített anyagokat, illetve olyan  témákról való interjúk készítését, amikről a katariak nem szívesen beszélnek a nyílvánosság előtt.

Tegnap az idei Labdarúgó VB 2022 lebonyolításért felelős Katari Szállítási és Örökségi Legfelsőbb Bizottságának az illetékesei cáfolták a szabad sajtót korlátozó intézkedések bevezetését és azt nyilatkozták, hogy Katarban több regionális és nemzetközi sajtóorgánum végzi a tevékenységét és évente újságírók ezrei korlátozások nélkül tudósítanak Katarból.

A VB katari szervezői szerint a közelmúltban még frissítették is a filmezési engedélyek kérelmezésének a feltételeit, hogy ezzel is enyhítsék a világbajnokságról tudósító műsorszolgáltatókra vonatkozó szabályokat, beleértve azt a rendeletet is, amely szerint “a műsorszolgáltatóknak el kell fogadniuk, hogy nem készíthetnek a katari kultúrát és az iszlám vallást sértő anyagokat”

Annak ellenére, hogy az új szabályozás értelmében Katar egész területén engedélyezett a filmezés, a műsorszolgáltatóknak továbbra is szigorú feltételeknek kell eleget tenni­ük. Mindenekelőtt a forgatási engedély kérelmezése során bele kell egyezniük, hogy nem forgathatnak/ nem fotózhatnak az elzárt területeken, illetve ott ahol nem engedélyezett a filmezés: kormányzati épületekben, egyetemeken, egyházi épületekben, kórházakban, valamint a lakóépületekben és magánvállalkozásoknál

Továbbra is szigorú korlátozásokat írnak elő, beleértve azt is, hogy engedélykéréssel a műsorszolgáltatók beleegyeznek, hogy „nem rögzítenek filmet/fényképet a kizárt helyeken”. Azok a helyek, ahol az engedély értelmében nem engedélyezett a filmezés: „lakóingatlanokban, magánvállalkozásoknál, ipari övezetekben, illetve kormányzati, oktatási, egészségügyi és vallási épületekben

A szabályok értelmében a műsorszolgáltatóknak „tiszteletben kell tartaniuk az egyének magánéletét és előzetes jóváhagyásuk híján nem szabad róluk vagy pedig ingatlanjaikról videófelvételt/ fényképet készíteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://presshaz.blog.hu/api/trackback/id/tr7817955624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása