A mai nap kicsit másképp kezdődött, mint a többi. Megvolt ugyan a reggeli kávé ás mellé egy doboz cigi, de nem volt az tévéműsor, amit szeretek és amit mindennap megnézek, hogy véletlenül se érezzem azt, hogy átejtenek.

Éjfél óta a Nova S és az N1 televíziók egy fekete alapon kimerevített szöveget sugároz a szokásos műsoraik helyett, amin a “Sötétség Szerbiában, szabad média nélkül” üzenet olvasható. Mindkét televízió az United Media cégcsoport keretein belül működik, akárcsak az a cég, ahol dolgozom, így az üzenet nagyon is egyértelmű számomra.

Bármennyit is beszélünk a szabad média fontosságáról, a ránk nehezedő nyomásról, érkezzenek azok a hatalom legfelsőbb képviselőitől, vagy éppen a rezsimpárti propaganda által félrevezetett pártkatonáitól, a terrorista fenyegetésekig, amik szerint a szerkesztőségünkben golyósorozatok repülnek majd el a fejünk felett. Az általunk szembesült dolgokkal kapcsolatos felhívásaink holt betűk maradtak a papíron, illetve széllel elfújt szavak, mivel nem lesz meg a hatásuk.

És tekintettel a médiumok túlnyomó részének eszement szerkesztéspolitikájára, mi is történhetne akkor, amikor az összes szerb hírműsor azzal kezdődik, hogy: “Aleksandar Vučić Szerbia köztársasági elnöke…”

Majd pedig ezt Vučić összes lényeges és lényegtelen tevékenységeiről szóló beszámolók következnek, amik gyakran húsz percig is eltartanak és szükségszerűen az elnök megdicsérésével érnek véget a (kérdéses, hogy állami vagy pedig pártalapon) nemzetközi sikerei, egy szinte biztos koszovói háború kitörésének a megakadályozása, Szerbia gazdasági sikerei miatt, ami miatt Európa legfejlettebb országai írigyek ránk. Különösen Németország, amely a rezsimpárti televíziós csatornák szerint etalonja annak,  hogy milyen is nehéz megélni, mekkora is ott az infláció, miközben mi mézben és vajban fürdő Kánaánban élünk.

Nos Vučić méltatását követően beszámolnak arról is, hogy a Szkupstinában a kormánypárti képviselők miképpen dorgálták meg azokat az ellenzéki zsoldosokat, akik meg akarták buktatni Vučićot és destabilizálni szándékozták az országunkat. A híradó végén még leadják a bűnügyi és a sporthíreket és az időjáráselőrejelzést.

Amennyiben pedig ön a Pink, a Happy, a Prva és a B92 fogyasztója, nem fogja meghallani a másik oldalt és nem lesz őszintén és tárgyilagosan tájékozott. Jovana Jeremić, A párok és a Zadruga fehér varázslóit nézed majd, Vojislav Šešelj és más szélsőjobboldaliak elmaradott és veszélyes gondolatait hallgatod majd meg. Ön nem csak tájékozatlanná válik, hanem gyűlölni fogja Szerbia elárulóit, közöttük, minket újságírókat is.

És ez az a kép, amelyet a szerbiaiak többsége nap mint nap lát. Hiába teljesített minden kritériumot és tiszteletben tartotta a szakmai normákat, sem az N1, sem a Nova S nem kapott országos frekvenciát. A fent említett televíziók szerezték meg ezeket politikai kulcs alapján. És hamarosan látni fogjuk, hogy miképpen is néz majd ki a tájékoztatás Szerbiában az N1 és Nova S nélkül.