Orbán szövetségesének pártja népszavazással próbálta megfúrni a közmédiáról szóló új törvényt, de a referendumon résztvevők 62 százaléknak a jogszabály maradása mellett döntött.

Janez Janša, az előző szlovén kormányfő, idejében kirúgták a közmédia vezetőit, majd a kormánypárthoz közel álló emberek kerültek a megfelelő posztokra, ezek után egyre nagyobb arányban kapott nyilvánosságot minden központi médiumban a kormánypárt álláspontja.

A kormányváltás után az új többség törvényt készített elő a közmédia depolitizálásáról. A jogszabály a civil szférából érkező emberekre bízza a média irányítását, és már nem a parlament nevezi ki a műsorszolgáltató vezetőit.

Janez Janša pártja népszavazást kezdeményezett a törvény miatt, abban a reményben, hogy a szlovének úgy döntenek, maradjon csak a parlament kezében a közmédia vezetőinek kinevezése – írja a Balkan Insight.

A véleménynyilvánítás eredménye azonban az új kormánynak kedvezett, mert 62 százalék egyetértett azzal a törekvéssel, hogy a közmédia irányításának feladatához nem szabad közel engedni a politikát.