Committee to Protect Journalists (CPJ) nevű sajtószabadság-felügyeleti szervezet közleménye szerint az Az állami Dél-szudáni Műsorszolgáltató Vállalat (SSBC) munkatársait azzal gyanúsítják, hogy engedély nélkül tették közzé az Salva Kiir Mayardi dél-szudáni elnök bevizeléséről szóló felvételt, amely ezt követően a közösségi médiában is szélvészként terjedt el – írja a The Guardian.

A CPJ szerint a letartóztatások már ismert minta szerint zajlanak: „a biztonsági erők önkényesen letartóztatnak embereket, amikor a tisztviselők kedvezőtlennek ítélik a tudósításokat”. Azt kérik, hogy a hatóságok feltétel nélkül engedjék szabadon a tévé alkalmazottjait, és biztosítsák, hogy további megfélemlítés vagy letartóztatással való fenyegetés nélkül dolgozhassanak.

 A Dél-szudáni Újságírók Szövetsége (UJOSS), amely kezdetben cáfolta az őrizetbe vételről szóló híreket, azt közölte: „Ha fennáll a szakmai kötelességszegés vagy bűncselekmény esete, akkor a hatóságok gyorsítsák fel a közigazgatási vagy jogi eljárást az ügy tisztességes, átlátható és törvényes rendezése érdekében.” A Sudans Post névtelen forrásokra hivatkozva korábban azt írta, hogy a rendőrség keresi a videó készítőjét.

Salva Kiir Mayardit a Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereg vezetője volt, Dél-Szudán 2011. július 9-i függetlenné válása óta az ország első elnöke, hatalomra jutása óta nem tartottak választást az országban.