Forrás: Matheus Alves/dpa/ZUMA

Legalább 12 újságírót megtámadtak, amikor az egykori brazíl elnök, Jair Bolsonaro hívei Brazíliában tegnap megrohamozták a fő állami intézmények épületeit– jelentette a brazil fővárosban működő Hivatásos Újságírók Szakszervezete közleménye alapján a CNN.

Egyes újságírók felszerelését ellopták vagy összetörték – közölte korábban a Brazil Oknyomozó Újságírók Szövetsége, amely Pedro Ladeiri fotós esetét emelte ki, akit ” a vandálok megütöttek, lökdöstek és kiraboltak”.

“A Nemzetközi Sajtóintézetet (IPI) rendkívül nyugtalanítja a zavargásokról tudósító újságírók elleni támadásokról szóló jelentések” – reagált a Twitteren a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI), és megjegyezte, hogy a brazil hatóságoknak felelősségre kell vonniuk a támadások elkövetőit.

Az elmúlt két évben 77 újságíró elleni politikai erőszakos esetet rögzítettek Brazíliában, és sem a kormány sem pedig a biztonsági szervek nem tettek megfelelő intézkedéseket a szélsőjobboldali csoportok erőszakos cselekményeivel szemben- közölte a Brazil Oknyomozó Újságírók Szövetsége.

A tegnapi tüntetésen az egykori brazil elnök több száz híve Brazíliában megrohamozta a Nemzeti Kongresszus (Parlament), a Legfelsőbb Bíróság épületeit és Planalto-palotát, a köztársasági elnök székhelyét. Az erőszakos rendbontók katonai beavatkozást, valamint az újonnan megválasztott elnök, Inácio Lula da Silva megbuktatását követelték. A hadsereg és a rendőrség több mint 400 embert tartóztatott le.