Forrás: Grocka.rs

Grocka község önkormányzatának a tanácsa Dragan Pantelić polgármester javaslatára, minden indoklás nélkül, úgy határozott, hogy a képviselő testület üléseit az elkövetkezőkben zárt ajtók mögött rendezik meg, vagyis ellentétben a köztájékoztatási törvénnyel az újságírók számára megtiltotta, hogy  jelen legyenek ezeken.

Željko Matorčević a grockai Žiginfo.rs helyi portál főszerkesztője a belgrádi Danas napilapnak nyilatkozva annyit mondott, hogy nem tudja, mitévő legyen a számukra kézbesített hivatalos értesítéssel szemben.

– Már nem is titkolják, hogy törvényt sértenek. Ez valószínűleg az a Grocka, ahol gyakori, hogy az újságíróknak megtiltják a tevékenységét, megverik őket és felgyújtják a házukat. Tisztában vagyok vele, hogy megfeledkeznek a történelemről, de milyen történelemről beszélünk, amikor a hatalmon lévők még mindig ugyanazt csinálják, mint Dragoljub Simonović, az elődjük tett ugyanazzal a csapattal,mint amelyikkel most Pantelić van hatalmon.

Simonović ellen, a Milan Jovanović újságíró háza felgyújtásának a megrendelője ellen jelen pillanatban is bírósági eljárás zajlik, de amennyiben nem akadályozzuk meg a jelenlegi polgármester szemtelenségét és gőgjét, félek, hogy valaki ismét égni fog.

Željko Matorčević egyben rámutatott, hogy a községi szabályzat 15. cikkelye szerint a képviselő-testület ülésére szóló meghívót, és a napirendi pontokat tartalmazó anyagot a médiumok képviselőinek is kézbesíteniük kell, de szerkesztőségünket soha nem hívták meg és a munkaanyagot sem küldték el soha. Erről tájékoztattuk a képviselő-testület elnökét és a polgármestert is, hogy amennyiben nem értesültek róla, de mi is létezünk és ezért a szabályzattal összhangban küldjenek nekünk is meghívót és küldjék el a munkaanyagot, de ezt soha nem tették meg – hangsúlyozta ki Matorčević és hozzátette, hogy a képviselő-testület üléseit egyik napról a másikra hívják össze.

– Amikor értesülünk az ülésről, és jelezzük, hogy részt akarunk venni ezen, a gyűlést zárt ajtóssá teszik.

Az sem normális, hogy a község pénzügyeit, illetve a civil szervezeteknek járó támogatásokat zárt ajtók mögött vitassák meg. Grocka polgármestere többek között a nyugdíjasok számára szándékozik törvényellenes módon szándékozik anyagi támogatást biztosítani és ezért nem szeretné ha újságírók is jelen legyenek az ­üléseken.