Alekszandar Nevzorov Forrás: Deurchse Welle)

Egy orosz bíróság február elsején távollétében, az Oroszország Ukrajnával szembeni háborújával kapcsolatos dezinformációk terjesztésének a vádjával 8 éves börtönbüntetésre ítélte Alekszandar Nevzorov veterán orosz újságírót. Az Európai- és a Nemzetközi Újságírószövetség az orosz szervezetükhöz csatlakozva elítélte a Nevzorovval szembeni ítéletet, illetve az újságírásnak az ily módon történő kriminalizációját és felszólította az orosz hatóságokat, hogy bírálják felül a bírósági ítéletet – közölte a CBS

Nevzorovra amiatt szálltak rá az orosz hatóságok, mivel az egyik tudósításában azt állította, hogy hogy az orosz erők szándékosan ágyúztak egy szülészeti kórházat a dél-ukrajnai Mariupolban – tette közzé az illetékes moszkvai bíróság kommunikációs osztálya.

Nevzorov már korábban elhagyta Oroszországot és nem vett részt a meghallgatásokon. A vele szembeni vizsgálatot tavaly márciusban indították el „mivel az újságíró szándékosan félrevezető információkat tett közzé a „az ágyúzással sújtott civilekről készített pontatlan fényképekkel.”

Egy hónappal később “külföldi ügynök” státuszt is megszerezte az orosz hatóságoktól.

Mint amiről híroldalunk is korábban beszámolt róla A Kreml az ukrán háború kirobbantása óta minden korábbinál súlyosabb csapást mért az orosz sajtó még megmaradt függetlenségére.

– Kritika tárgyát képezheti Alekszandr Nevzorov személyisége, akinek bejelentései és nyilatkozatai gyakran sokakat irritálnak. De kétségtelenül ő az egyik fő szimbóluma az 1980-as évek végén, a Szovjetunió összeomlását követően kialakult független újságírásnak” – mondta Andrej Jvirblis, a JMVU független orosz újságíró-szakszervezet titkára, akinek meggyőződése szerint Nyezorov szemben született bírósági döntés egyben a szabad gondolkodás és véleménynyilvánítással szembeni ítélkezés is.