Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta főszerkesztője (Forrás: Associated Press)

Miután egy moszkvai bíróság elutasította a Novaja Gazeta fellebbezését és megerősítette korábbi ítéletét, a Kremlt kritizáló független napilap megszűnik létezni – közölte az independent.

A Novaja Gazeta volt Oroszország legismertebb független lapja egészen addig, amíg a hatóságok, másként gondolkodók elleni fellépés részeként a  tavaly el nem rendelte a bezárását.

Tavaly szeptemberben egy kerületi bíróság jóváhagyta az orosz médiaszabályozó hatóság által benyújtott beadványt, amely azzal vádolta a lapot, hogy nem nyújtotta be időben, illetve hiányosan nyújtotta be a szükséges dokumentumokat egy 2006-os tulajdonosváltással kapcsolatban.

A Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov, az újság főszerkesztője a bíróság döntése kapcsán azt nyilatkozta, hogy az  ítélet “azokat a tömegeket szolgálja, akik azt akarják, hogy az emberek csak propagandát nézzenek”.

Napokkal az ukrajnai háború kezdete után az orosz parlament jóváhagyta azt a törvényt, amely megtiltja az orosz hadsereg állítólagos becsmérlését vagy az ország ukrajnai hadjáratáról szóló”hamis információk” terjesztését.

Ennek eredményeként több tucat független orosz sajtóterméket betiltottak, néhány médium pedig bejelentette, hogy felfüggeszti az Ukrajnáról szóló tudósításokat.