Forrás. Wire.com (Ahdieh Ashrafi/Flickr CC BY-NC-ND 2.0)

Az új törvény szerint a médiumokban, a közösségi oldalakon, vagy akár nyilvános összejöveteleken elkövetett rágalmazásért 2 ezer 500 eurótól hatvanezer euróig terjedő pénzbírságot is kiróhatnak – közölte az N1 hírportáljának boszniai mutációja.

A legsúlyosabb szankciókat pedig azokra róhatják ki, „akik a egy bizonyos fajhoz tartozásuk, a bőrszínük, a nemi identitásuk, a vallásuk, szexuális irányultságuk, nemzetiséghez vagy pedig etnikai származásuk „nyilvánosan nevetségessé tesznek vagy pedig megaláznak egy személyt vagy pedig egy csoportot” – áll a törvényben.

A boszniai szerb emberjogi aktivisták szerint a törvényben nincsen kellőképpen definiálva a rágalmazás definíciója, így a bíráknak saját maguknak kell eldönteniük, hogy mit is tekintenek annak.

Az emberjogi aktivisták szerint az új jogi rendelkezés értelmében magánéleti és családi állapotok felfedése is bűncselekménynek számít az elkövetkezőkben, ugyanakkor egyáltalán nem egyértelmű, az, hogy mi történhet azzal az újságíróval, aki egy politikus hozzátartozója által elkövetett csalásról szóló írásában magát a politikust is megnevezi.

Ugyanakkor aggodalomra ad az is okot, hogy a törvény értelében nemcsak az újságírókat, hanem lényegében a Boszniai Szerb Köztársaság összes polgárát elítélhetik, amennyiben akár a kávézókban történő beszélgetés során, különböző összejöveteleken, vagy pedig a közösségi oldalakon is egy adott személyről állítanak valamit.

Az boszniai szerb ellenzék, a föderáció területén újságíró-szövetségek, valamint számos nemzetközi szervezet és nagykövetség képviselője már korábban is tiltakozott e törvény meghozatala ellen, és továbbra is követelik a vitatott, a rágalmazás bűncselekménnyé nyilvánításáról szóló törvény visszavonását.

A törvény meghozatala mellett egyébként 49, ellene pedig 21 képviselő szavazott és senki sem tartózkodott – írta az N1.