Minden, ami média

PRESSház

PRESSház

Letartóztatták a Hongkongi Újságírószakszervezet elnökét

2022. szeptember 07. - PressYu1971

Ronson Chant a rendőrség munkájának az akadályoztatása vádjával tartóztatták le a Kínabarát hatóságok – közölte a The Guardian nemzetközi kiadása.

r_chan_arrest_hk.jpg

Forrás: asianews.it

A Hongkongi Újságírószakszervezet (HKJA) elnökét hetekkel, az Oxford Egyetemen a Reuters Hírügynökség által megrendezésre kerülő ösztöndíjprogramra tervezett elutazása előtt vették őrizetbe.

A Channel C internetes hírügynökség szerint a veterán riporter az állami lakástulajdonosok szerdai találkozójáról tudósított, amikor is a rendőrség igazoltatni akarta. A belügyi szervek állítása szerint Chan „nem volt hajlandó megmutatni a személyi igazolványát és többszöri figyelmeztetését követően sem volt hajlandó együttműködni a őt igazoltatni próbáló rendőrökkel”.

2019 tavaszán egy, a hongkongiaknak a Kínai Népköztársaságnak való kiadatását lehetővé tévő törvénytervezet miatt milliós tömeget megmozgató tüntetéshullám vette kezdetét, aminek a helyi hatóságok egy évvel később sem tudtak véget vetni és ezért a Peking-barát kormány megszigorította a nemzetbiztonsági előírásokat.  Ennek következményeként betiltották a független médiumokat, ezek újságíróinak, szerkesztőinek és tulajdonosainak túlnyomó többségét pedig bebörtönözték.

A Riporterek Határon Nélkül idei szabad sajtó-jelentése  szerint Hongkong egy év alatt 68 helyett esett vissza a világ országaiban a szabad sajtó helyzetét ábrázoló listán , így jelenleg a 148. helyezésen szerepel. Húsz évvel ezelőtt, ugyanez a felmérés szerint Ázsiában itt volt legszabadabb a sajtó, Hongkong pedig az index 18. helyét foglalta el.

A bejegyzés trackback címe:

https://presshaz.blog.hu/api/trackback/id/tr2117926571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása