A kelet-afrikai ország hatósága Floriane Irangabiye-t, az Igicaniro webrádió ruandai műsorvezetőjét „az ország integritásának a veszélyeztetés vádjával ítélték 10 éves börtönbüntetésre január 3-án, egy enyhén szólva is tiszteségteles tárgyaláson – jelentette a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságírószervezet. A börtönbüntetés letöltése mellett Florianenak egymillió burundi frank (mintegy 450 euró) pénzbírságot is ki kell fizetnie.

A RSF a közleményében rámutatott, hogy az összes Burundiban dolgozó újságírónak akkreditáltatnia kell magát, az ügyészség pedig a rádiós műsorvezető elleni vádként azt is megemlítette, hogy annak ellenére, hogy újságírónak vallotta magát, nem mutatta fel az akkreditációját. Azonban a RSF szerint Irangabiye nem Burundiban dolgozott, hanem Burundi fővárosában, Bujumburában élő családját látogatta meg, amikor letartóztatták.

Ez a médiaszabadság elleni siralmas támadás olyan üzenetet küld, amelynek célja a kritikus újságírók elhallgattatása. A hatóságok nem tudtak szilárd bizonyítékot felmutatni a hamis vádak alátámasztására. Ennek a bíróságnak a döntését hatályon kívül kell helyezni, és az újságírót azonnal szabadon kell bocsátani – nyilatkozta Sadibou Marong, az RSF szubszaharai afrikai irodájának igazgatója.

A Riporterek Határok Nélkül szervezet közleménye szerint Irangabiye 2015 óta Ruandában él, ahol az Igicaniro internetes rádió műsorvezetőjeként a Fratérnité, a Ruandában élő burundiak szervezete által készített műsorokat koordinálta. Műsorában gyakran meghívott burundi hírességeket, közöttük a kormányt bíráló személyeket is, hogy megvitassák az ország problémáit.

Burundiba az elmúlt év augusztusába látogatott el és azon nyomban letartóztatta a Nemzeti Hírszerző Szolgálat, amely az RSF szerint közvetlenül az elnöktől kap parancsokat. Kezdetben egy hónapig vádemelés nélkül tartották fogva a bujumburai Mpimba börtönben, de október elején minden előzetes figyelmeztetés nélkül, és az RSF jelentése szerint indokolatlanul, az ország nyugati részén fekvő Bujumburából az ország észak-keleti részén lévő Muyingába szállították. Két hónap letartóztatás után vádat emeltek ellene, és december 16-án állították bíróság elé.

Az újságírás helyzete Burundiban a 2015-ös politikai válság óta súlyosbodott, amikor is sok újságíró elmenekült az országból. Ellenkező esetben bíróság elé állították, és hosszú börtönbüntetésre ítélték őket. – emlékeztet az RSF. Abban az évben több rádióállomás megsemmisült, vagy pedig külföldre kényszerült. Ezek közül legtöbben a szomszédos Ruandába helyezték át székhelyüket. A Radio-Télé Isanganiro, a Bonesha FM és az Iwacu a legnépszerűbb független médiumok közé tartoznak. A hatóságok 2017-ben kezdték meg az Iwaca blokkolását, ami egészen a múlt hónapig tartott, A Rema FM Rádió és az RTNB országos rádió- és tévéadónak is nagy a nézettsége, noha elkötelezte magát a kormány védelme és népszerűsítése mellett.

A Riporterek Határok Nélkül Szabad Média Indexének az adatai szerint Burundi a sajtó szabadságát illetőleg a 107. helyen áll a 180 országot feltüntető listán.