Forrás: Szabad Európa Rádió

Bosznia-Hercegovina Föderáció parlamentje előtti tiltakozás résztvevői a Föderáció új kormányára szavazó pártok képviselői mellett rátámadtak az N1 és a Face TV munkatársaira is – közölte a Beta Hírügynökség

Annak ellenére, hogy a a Demokratikus Akciópárt (SDA) és a Demokratikus Front (DF) képviselői távozásra szólították fel a tiltakozókat, ezeknek egy csoportja a parliament előtti platón maradt és sértegetni kezdték az új kormányt támogató képviselőket, akik közül Kenan Uzunović, a Boszniai és Hercegovinai Európai Néppárt (NES) képviselője járt legrosszabbul, akit többen csúnyán sértegettek, leköptek és lökdöstek és ezért a rendőrség is közbelépett.

A tömeg más képviselők és az újonnan megválasztott miniszterek irányába is azt ordíbálta, hogy “árulás” és, hogy “usztasák”.

A tüntetés egyes résztvevői az N1 regionális televízió és a Face TV stábjait, a Fena ügynökség újságíróit is megtámadták, miközben az Avaz forgatócsoportjának egyik tagjának a mobiltelefonját el próbálták koboznu és aki számára megtiltották, hogy felvételt készítsen a történésekről.

Az incidensek után a tüntetés résztvevői szétszéledtek.

A Bosznia-Hercegovina Föderáció élére nyolc év után került új kormány, miután Christian Schmidt, Bosznia-Hercegovina főképviselője Nemzetközi Közösségnél, döntésével lehetővé tette a választások megtartását.

Bosznia-Hercegovina Föderáció új kormányát a Horvát Demokrata Közösség boszniai szervezete által irányított horvát pártok, valamint a Trojka, boszniapárti koalíció (Bosznia-Hercegovina Szociáldemokrata Pártja-SDP, Nemzet és Igazság – Narod i Pravda- és a Mi Pártunk – Naša Stranka-) képezi.