Minden, ami média

PRESSház

PRESSház

A SZERBIAI ÚJSÁGÍRÓK IS ASSANGE VÉDELMÉRE KELTEK

Azt kérik Nagy-Britanniától, hogy a WikiLeaks alapítóját ne adják ki az Egyesült Államoknak

2022. október 09. - PressYu1971

Szerbiai újságírók és médiamunkások is csatlakoztak ahhoz a nemzetközi akcióhoz, amely során az újságírók világszerte arra kérik Nagy Brittaniát, hogy ne adják ki Julian Assange-ot, a WikiLeaks alapítóját az Egyesült Államoknak. A Szerbiai Újságírók Egyesületének (UNS), a Szerbiai Újságírók Független Egyesületének (NUNS) és a Szerbiai Újságírók Szövetségének (SINOS) képviselői a ma megrendezett tiltakozásukon bejelentették, hogy kérelmüket hétfőn nyújtják át a nagykövetségnek – írja a belgrádi Danas független napilap.

protest_04_2574_b-e1665232710104-925x560.jpg

Forrás: FoNet/Dejan Gligorijević

Az összejövetelen Dragan Čabarkapa, a SINSOS elnöke beszédében kihangsúlyozta, hogy miközben az Egyes­­ült Államok és Nagy Britannia az emberi jogokért és a szabad újságírásért folyó küzdelem legnagyobb szószólói, addig a jelenlegi helyzetben mindkét ország két lábbal tiporja el az emberi jogokat és a sajtószabadságot.

“Ennek az embernek, az oknyomozó újságírásért életét áldozó nagyszerű harcosnak a megbüntetése kegyetlen lépés. Ő azért harcolt, hogy megmutassa azt az igazságot, amit e két ország kormánya al akar takarni – fűzte hozzá Čabarkapa, aki kiemelte, hogy az összejövetelen résztvevő három újságírószervezet tagjai az Európai és a Nemzetközi Újságírószövetségnek, amelyik a szerb kollégákkal egyidőben a brit parliament előtt szervezett tiltakozást.

Julian Assange a Wikileaks médiaszervezet alapítója, amely 2015-ig több mint 10 millió bizalmas dokumentumot tartalmazó adatbázist publikált. Emiatt 2019-ben Londonban letartóztatták, miután Ecuador visszavonta hétéves menedékjogát.

Ez év júniusában az az Egyesült Királyság jóváhagyta Assange kiadatását az Egyesült Államoknak, ami ellen a WikiLeaks alapítója fellebbezett. Kiadatása esetén Assange-ot kémkedés elkövetésének a vádjával mintegy 150 éves börtönbüntetésre is elítélhetik.

A bejegyzés trackback címe:

https://presshaz.blog.hu/api/trackback/id/tr3417950464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása