A megmanipulált fotó. Forrás: Republika/Istinomer

A közvélemény nyomását követően a múlt héten olyan képeket közöltek a nyomtatott, illetve az internetes kormánypárti médiumok miszerint Aleksandar Vučić szerb államfő mégis ellátogatott a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolába, ahol bejegyzést tett a május 3-i iskolai lövöldözésben áldozatul esett tanulók gyászkönyvébe.

Azonban a kérdéses képen könnyen észrevehető vizuális logikátlanságok miatt a közösségi oldalak felhasználói arra gyanakszanak, hogy a kérdéses fotó valójában Photoshop manipuláció. Ezért az Istinomer tényellenőrző portál a holland nyelven megjelenő belga Knack factchecking hírmagazin munkatársaival karöltve részletes és mélyreható fotó-kriminalisztikai elemzést végzett, amely során megállapították, hogy a fénykép digitális manipuláció nyomait tartalmazza, vagyis nem teljesen hiteles.

Az ominózus képet elsőként a Kurir hírportálja tette közzé június 8-án, azzal a címmel, hogy „Lelketlen. Aleksić embertelenül viselkedett azzal, hogy az iskolában történt tragédián keresztül politikai poénokat akart szerezni: Azt hazudta, hogy Vučić nem volt az iskolában. Márpedig Itt a bizonyíték. Ugyanezt a képet a Tanjug hírügynökség és Republika hírportál is közzé tette. A Kurir és más médiumok sztorijához a szerb szkupstinában, a hatalmi koalícióban ülő képviselők egy része is csatlakozott. akik felszólalásaik során a képet mutogatták, mint annak a megcáfolhatatlan bizonyítékát, hogy az ellenzéki képviselők hazudtak, amikor azt állították, hogy Szerbia köztársasági elnöke nem látogatta meg a belgrádi iskolát.

A képnek a Kurirban történő megjelentetését követően a Twitteren többen is hangot adtak gyanakvásuknak, és többen is rámutattak a kérdéses dolgokra a fotón.

Hogy a szóban forgó fotót valóban digitálisan manipulálták, az elnök öltönye és a keze körül elmosódás, valamint az asztal és a szék sarkainak az élessége, valamint az asztal, a szék és az elnök perspektívája a falhoz képest.

Néhány órával a fényképet tartalmazó első szöveg után a Kurir egy újabb fotósorozatot tett közzé, hogy eloszlathassák a vádakat, miszerint az első kép fotómontázs.

Azonban az utólag publikált fotókon ugyanaz az elmosódás és a digitális manipuláció nyomait (jobb váll, bal kéz és a kar egy része könyökig) tartalmazta, amire korábban felhívtuk a figyelmet, a paradox módon éles vonalvezetés mellett. A szék továbbra is problémás részlet maradt, mivel a fal élesebbnek tűnik, mint a szék, amelyen Vučić állítólag ült.

Jürgen Dedeker, a brüsszeli Erasmus Egyetem multimédiás és kreatív technológiai osztályának vezetője az Istinomernek megerősítette, hogy a csatolt képek mindegyikén megtalálhatók a manipuláció elemei.

„Semmiféle szoftverre nincs szükségünk ahhoz, hogy láthassuk, hogy a fotók (rosszul) photoshopolva vannak” – mondja Dedeker, aki a következtetésre jutott, hogy hogy a belgrádi iskolában tartózkodó elnökről készült mindhárom elérhető fotót manipulálták, vagy több beillesztett elemből állnak.

„A tükröződések helytelenek vagy rossz perspektívát mutatnak, a fotón szereplő személy (Vućić, a szerkesztő megjegyzése) túl élesen el van vágva a háttérhez képest, nincs különbség a mélység érzékelésében a személy és a háttér között, ill. itt-ott vannak megmagyarázhatatlan tárgyak, vagy az átmenet túlságosan homályos” – mutatott rá Dedeker.

A fotók hitelességének megállapítása érdekében az Istinomer munkatársai a beszélgetőtársukkal együttműködve hiteles fotó-kriminalisztikai eszközökkel is elemezték a képet.

Ez az úgynevezett fúziós módszer egy Deep learning-re alapuló megközelítés, amely több fotó-kriminalisztikai szűrőt kombinál, és a fényképek globális meghatározását is lehetővé teszi. Gondolom, mondani sem kell, hogy e módszerrel is arra a következtetésre jutottak, hogy a kérdéses képeket megmanipulálták.

A szakértők szerint minden jel arra mutat, hogy az elnök testének egy részét nagy valószínűséggel egy másik képről adták hozzá az ominózus fotóhoz.

A teljes elemzés itt  (szerb nyelven) elolvasható.

Hképolland nyelven pedig itt