Forrás: Irish Times

A mesterséges barnítószereket használó ír nőket bíráló írás május 11-én jelent meg az írországi napilapban. A mesterséges intelligenciát használó csaló szövegében a sötétbőrűek kigúnyolásával vádolta meg a fenti kozmetikai cikkek használóit – írja a The Guardian.

Ruadhán Mac Cormaic, a napilap szerkesztője vasárnap azt nyilatkozta, hogy „szándékos és összehangolt megtévesztésnek” esett áldozatul, ami azt mutatja, hogy komolyabban le kell ellenőrizniük a megjelentetésre szánt szövegeiket.

Mac Cormaic megemlítette, hogy a mesterséges intelligencia a szerkesztőségeket komoly kihívás elé állítja és ezért ők is tanultak az esetből.

Az Irish Times az ominózus szövegben egy bizonyos Adriana Acosta-Cortez nevű közreműködő véleményét közölte május 11-én, aki a mesterséges barnítószereket használó ír nőket azzal vádolta meg, hogy ezzel kigúnyolják az eleve sötétbőrű polgártársaikat. Adriana Acosta-Cortezt egy Dublin északi részén élő 29 éves, ecuadori egészségügyi dolgozóként jellemezték.

Másnap, egy Acosta-Cortez nevéhez fűződő Twitter-fiókról egy az Irish Timest kritizáló bejegyzés jelent meg a cikk közzététele miatt.

„Őszintén szomorú, hogy az egykoron tekintélyes hírforrás ennyire lealacsonyította magát, hogy kattintásokat és forgalmat generáljon a webhelyére. Egy hihető gmail cím helyett inkább jobb szűrési eljárásra lenne szükségetek – áll Adriana Acosta-Cortez (@ecuadorian_adri) 2023. május 12-én közzé tett Twitter bejegyzésében, amihez belinkelt egy, az Irish Times által, a médiába beszivárgó robotokról szóló, januárban megjelentetett cikket is. Az ír napilap órákon belül törölte a véleményírást és elrendelte az eset kivizsgálását.

Az ominózus írás egyébként megjelenését követően a második legolvasottabb írás lett az ír napilap honlapján és számos rádiós és televíziós vitát is gerjesztett.

Időközben a „májusi tréfa” elkövetője is felfedte magát és bevallotta, hogy az írás 80 százalékának a megírásához a GPT-4-es mesterséges intelligencia által működtetett multimodális modellt használt, míg a cikkhez csatolt illusztrációt a DALL-E, szöveges leírás alapján képeket alkotó mesterséges intelligencia alkalmazás segítségével készítette.

Bevallása szerint” barátai megnevettetése céljából” szerkesztette meg a cikket, illetve, „hogy felkavarja a sz@rt az identitáspolitikáról folyó vitában”.