Minden, ami média

PRESSház

PRESSház

Nancy Pelosi tajvani látogatásának ideje alatt valóságos dezinformációs háború dúlt

2022. augusztus 29. - PressYu1971

Az Egyesült Államok Kongresszusa elnökasszonyának látogatása számos kínai tisztségviselő haragját váltotta ki. A látogatással egyidőben a kínai hadsereg hadgyakorlatot rendezett a Tajvant környező vizeken, ugyanakkor Peking az online világban is offenzívát indított, olyan kiber támadásokkal és dezinformáció-terjesztéssel élt, amely egyebek mellett azt sugallták, hogy Kína a szigetet is megszállhatja – áll a belgrádi Danas független napilap írásában.

chinafake.jpg

Pelosi látogatása nagy érdeklődést váltott ki Kínában. A Weibo kínai platformon a #NancyPelosi hashtaget körülbelül 800 millióan követték Tajvanra való érkezéskor.

A közvetítés ideje alatt olyan megalapozatlan megállapítások is megjelentek a platformon, miszerint Pelosi hőgutát kapott és ezért kénytelen volt visszatérni az Egyesült Államokba. Egy olyan híresztelés is szárnyra kelt, miszerint a kínai hadsereg lelőtt egy Pelosi gépét kisérő tajvani vadászgépet. A hálózatokon állítólag a kínai hadseregnek a tengerparton történő összevonását ábrázoló fotók is megjelentek, de ezekről kiderült, hogy 2017-ben egy észak-koreai hadgyakorlaton készült fényképek, a kínai közösségi médiumok felhasználók durva sértegetéseket zúdítottak az amerikai tisztségviselőre, közöttük számos nőgyűlölő hozzászólást is.

A tajvani FactCheck Center szerint a látogatás ideje alatt a közösségi médiában 30-40 százalékkal nőtt az álhírek aránya.

A hír-hitelesség ellenőrző központ szerint a korábbi esetekhez képest az álhíreket jórészt angol nyelven íródott Twitter fiókokról terjesztették, de Nagy mennyiségű hamis információt fedeztek fel a kínai Weibo platformon is, amelyek egy része a taivani közösségi oldalakra is felkerült. Így a LINE üzenetküldő alkalmazásban az egyik felhasználó azt írta, hogy Peking úgy döntött, hogy evakuálja a Tajvanon lakó kínai állampolgárokat, de voltak a kínai Hszinhua hírügynökségtől származó hírekre hivatkozó bejegyzések is, miszerint Kína augusztus 15-én visszaszerzi Tajvan feletti szuverenitását. Gondolom, mondani sem kell, hogy a kínai hírügynökség sohasem közölt ilyen hírt.

A TikTokon  több mint 356 000 alkalommal tekintették meg azt a bejegyzést, ami szerint a tajvani hadsereget feloszlatják, és egy ellenzéki párt vezetőjét nevezik ki kormányzónak. Ugyanez az információ a Facebookon is elterjedt.

Egy YouTuben megjelent videót, amiben hamisan azt állították, hogy a tajvani ellenőrzés alatt álló Kinmen-szigetek vezetése beleegyezését adta a kínai fennhatóság alá kerülésnek 80 ezren nézték meg.

HACKER TÁMADÁSOK

A dezinformációk mellett a szigetországot hackertámadások is érték....

 

A teljes írás itt olvasható el, 

A bejegyzés trackback címe:

https://presshaz.blog.hu/api/trackback/id/tr3617919133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása