Awad Al-Qarni (Forrás: Arabnews,com)

A Szaúd-arábiai ügyészség közösségi oldalak használata miatt halálbüntetés kiszabását követeli egy arab akadémikus ellen – tette közzé a The Guardian.

A brit napilap birtokába került bírósági dokumentumok szerint Szaúd-Arábiában egy prominens reformpárti jogász professzort halálbüntetéssel fenyegetnek olyan állítólagos bűncselekmények miatt, mint például Twitter-fiók birtoklása és a WhatsApp használata a királysággal szembeni “ellenségesnek” tartott hírek megosztására.

A 65 éves Awad Al-Qarni 2017 szeptemberi letartóztatása az akkor újonnan kinevezett koronaherceg, Mohammed bin Szalmán mindenféle ellenvélemény szembeni fellépésének a kezdetét jelentette.

Az Al-Qarni ellen felhozott vádakról fia, Nasszer beszélt a Guardiannak. Nasszer tavaly menekült el Szaúd-Arábiából, jelenleg pedig az Egyesült Királyságban él, ahol menedékjogot kért. Az ügyészség halálbüntetés kiszabását kérte az akadémikussal szemben, azonban a bíróság még nem hozott hivatalos ítéletet.

Al-Qarnit a szaúdi irányítás alatt álló média veszélyes prédikátorként tüntette fel, a disszidensek viszont azt állítják, hogy Al-Qarni fontos és elismert értelmiségi volt, akit csak a Twitteren 2 millióan követtek.

Az emberijog-védő aktivisták és a száműzetésben élő szaúdi disszidensek szerint a szaúdi hatóságok újabban még keményebben fellépnek a kormány bírálóival szemben. Tavaly Szalma al-Sehab, a leedsi PhD-hallgatót és kétgyermekes édesanyát ítéltek 34 éves börtönbüntetésre, csak azért mert volt egy Twitter fiókja, valamint követte és retweetelte a disszidensek bejegyzéseit. Egy másik nőt, Noura al-Quahtanit úgyszintén Twitter használatáért ítéltek 45 év börtönbüntetésre.