Forrás: Die Presse (Rosa Schmidt-Vierthaler)

Az osztrák parlament úgy döntött, hogy örökre beszünteti a Wiener Zeitung, a világ egyik legrégebbi napilapjának nyomtatását, így a jövőben csak digitális formában lesz olvasható – közölte a HINA.

A 320 éves napilap ezentúl csak havilapként jelenik meg nyomtatásban – döntött a konzervatív-zöld koalíció a művészek és az ellenzéki pártok kemény kritikája ellenére.

A Wiener Zeitungot 1703-ban alapították, akkoriban még Wienerisches Diarium címmel és a Habsburg Monarchia hivatalos lapjaként.

2021-ben a kormánykoalíció úgy döntött, hogy az osztrák kormány tulajdonában lévő újság leállítja a céges hirdetéseket, amiből lényegében eltartotta magát.

„A lapnak több 90 év feletti olvasója van, mint 30 év alatti” – mondta Susanne Raab család- és médiaminiszter, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) tisztségviselője.

Vele szemben Elfriede Jelinek Nobel-díjas osztrák író és André Heller művész azon neves személyek közé tartozik, akik igyekeztek megőrizni a napilap nyomtatott kiadását és az ellenzék is bírálja a printkiadás

szerintük az elszegényíti a médiateret.

Jörg Leichtfried, a Szociáldemokrata Párt (SPÖ) alelnöke szerint az osztrák kormány döntése súlyos csapás a médiapolitikára és a kultúrára.