Minden, ami média

PRESSház

PRESSház

SZERBIA ÉS STANKO SUBOTIĆ CANE AZ EURÓPAI SAJTÓTERMÉKEK LEGNAGYOBB MEGFÉLEMLÍTŐI

2022. október 12. - PressYu1971

Az Európai SLAPP-ellenes Koalíció (Coalition against Slapps in Europe – CASE) a 2021-es, illetve 2022-es évre kiosztásra kerülő díjára Lengyelország és Olaszország mellett Szerbiát is jelölték az Év legfélemlítőbb államainak a mezőnyében az Év SLAPP állama cím elnyerésére.  A CASE ebben a mezőnyben azokat az országokat “díjazza”, amelyekben a bírósági pereket legyakrabban az újságírók és civil aktivisták megfélemlítése és nyomásgyakorlás céljából kezdeményezik.

slapp-ubiq.jpg

A CASE honlapján található adatbázis szerint 2021-ben, Szerbiában 18 ilyen esetet dokumentáltak, ami azt jelenti, hogy országban a közéleti részvételt akadályozó stratégiai, visszaélés-jellegű perek termékeny talajra leltek.

Az idei év elejéig a rangos Bűnözés- és Korrupciókutató Hálózat (KRIK) és munkatársai 10 olyan, jelenleg is zajló bírósági eljárással szembesültek, amelyek a szabad sajtóért küzdő nemzetközi nemkormányzati szervezetek szerint nagy hatalommal bíró személyek indítottak, hogy ezzel is elhárítsák üzelmeikről a figyelmet. A KRIK-kel szemben számos ilyen pert indítottak szerb politikusok és más hatalmasságok is – beleértve azon személyeknek egy részét is, akiknek közeli kötődéseik vannak a hatalmon lévő párttal.

A legnagyobb megfélemlítők legszűkebb csoportjába, az év országhatárokon átnyúló erőszakos embere mezőnyébe Marokkói Királysággal és Svante Kumlin, Monacóban élő svéd üzletemberrel együtt bekerült Stanko Subotić szerb üzletember is, és a díjat annak ítélik majd, akik a nemzetközi vádlók legszégyenteljesebb próbálkozásaival használja fel maga javára az európai bíróságokat, hogy elhallgattassa a személyét érintő bírálatokat.

Subotić ugyanis 2021. januárjában, két évvel egy cikk megjelenése után 155 ezer svájci frank kártérítést követelve polgári keresetet indított az Organized Crime and Coruption Reporting Project (OCCRP) médiaház, Drew Sullivan az OCCRP kiadója és Dragana Peco, az OCCRP társmédiuma, a KRIK újságírőnője ellen.

Stanko Subotićnak egyébként már van némi tapasztalata a SLAPP- eljárásokban. Az előző, Ratko Knežević szembeni keresetét Nagy Brittaniában, az év legnagyobb bírósági eljárással történő visszaélésének tekintve, 2013-ben elvetették.

A sajtóértesülések szerint Subotićnak 15 éve közeli kötődései vannak Aleksandar Vučićhoz Szerbia köztársasági elnökéhez.

A CASE jel­öltjei k­özül többek között Roman Abramovics és Oleg Deripaszka orosz mágnásokra, illetve Jevgenij Prigrozsinra, Vlagyimir Putyin konyhafőnökére, a hírhedt Wagner Csoport álkatonai egység alapítójára és Zvonko Vrban eszéki bíróra is leadhatjuk szavazatunkat.

A CASE jelöltjeire itt lehet leadni a szavazatokat.

THE EUROPEAN SLAPP CONTEST 2022 díjkiosztóját október 20-án, a Strasbourgban megrendezésre SLAPP-ellenes konferencia keretében rendezik meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://presshaz.blog.hu/api/trackback/id/tr7717952966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása