A munkatársak a szabályzat kapcsán azt kifogásolják, hogy ennek értelmében az alkalmazottak 8 órát kötelesek a RTV épületében a munkahelyükön tartózkodni.

A Nezavnisnost szakszervezet a tiltakozás kapcsán közleményt adott ki, ami szerint a dolgozók január 18-án egy találkozót szerveztek az új rendelet megvitatása érdekében, és az itt elhangzott következtetéseket eljuttatták Klemm Józsefnek a RTV megbízott igazgatójának és Marko Čalićnek az Igazgató Bizottság elnökének is.

A közlemény szerint a megbeszélés résztvevői egyöntetűen kijelentették, hogy a szabályzat bevezetése teljes káoszhoz vezetett a médiavállalatnál, mivel alkalmazását a vezető tisztségeket ellátó személyek, egyértelmű utasítások híján teljes mértékben saját kényük-kedve szerint kezdték el gyakorolni.

„A találkozó résztvevői számos kifogást hoztak fel a vitatott szabálykönyvvel szemben, többek között kifejtették, hogy sokaknak nincs is saját munkaegységük, ahol a szabálykönyv által elképzelt „orwelli” rendszer szerint a munkaidejüket el kellene tölteni. .Komoly kifogásokat emeltek a szabályzat azon rendelkezéseivel szemben is, amelyek szerint nem csak az újságírók, hanem a műsorok készítésében, és sugárzásában részt vevő egyéb dolgozók is nyolc órát kötelesek az épületben eltölteni.

Az összejövetel résztvevői megállapították, hogy ez a rendelkezés teljes mértékben ellentmond a szakma szabványaival, a műsorok érdekeivel, illetve közvetve a közvélemény érdekeivel – áll a közleményben.

A jelenlévők szerint egy teljesen meddő, hasznot nem termelő rendszer épül fel, amely azt az üzenetet hordozza, hogy a szakmai és közszolgálatiság normáinak a betartása helyett fontosabb 8 órát a szerkesztőségben, az irodahelyiségekben, vagy pedig az étteremben csücsülni.

A közlemény szerint az újságírás, mint minden műsorok készítéséhez, és sugárzásához kapcsolódó munka magába foglalja a közösséggel való közvetlen kapcsolattartást, a terepmunkát, a kutatást és még sok mást.

Emiatt az RTV munkatársai a vitatott szabályzat visszavonását követelik, emellett a párt alapon foglalkoztatott káderekkel és az úgynevezett fantommunkásokkal kapcsolatos követeléseiknek is hangot adtak és bejelentették, hogy amennyiben az RTV vezetői ezt követően nem hajlandóak találkozni a munkatársak képviselőivel, illetve nem hajlandóak eleget tenni a dolgozók követelésinek akkor bírósághoz fordulnak.