Martinez Zogo (Forrás: Amnesty International)

Kamerun fővárosa, Yaondé közelében rátaláltak Marinez Zogo,  egy néhány nappal  ezelőtt elrabolt prominens kameruni újságíró megcsonkított holttestére.

Martinez Zogo a közelmúltban egy rádióműsorban egy kormányzati kapcsolatokkal rendelkező médiát  is érintő, állítólagos sikkasztási ügyről számolt be – közölte a Riporterek Határok Nélkül (RSF)

Martinez Zogo a közelmúltban egy rádióműsorban egy kormányzati kapcsolatokkal rendelkező médiát is érintő, állítólagos sikkasztási ügyről számolt be – közölte a Riporterek Határok Nélkül.

A RSF szerint Zogót, a magánkezekben lévő Amplitude FM igazgatóját január 17-én rabolták el, miután támodói elől egy rendőrállomásra próbált elmenekülni.

a kameruni újságírók szakszervezetének közleménye szerint az újságíró a gyűlölet és a barbárság áldozata.

“Hol van Kamerunban a sajtószabadság, a véleményszabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága, amikor a médiával való foglalkozás halálos kockázattal jár?” – tették fel a kérdést a szakszervezet vezetői.

Charlie Amie Tchouemou, Zogo kollégája és az Amplitude FM főszerkesztője megerősítette az újságíró elrablásáról és haláláról szóló információkat, a rendőrség és a kormány viszont még nem reagált az újságíró halála kapcsán.

Az az RSF kameruni országprofilja alapján bár Kamerun rendelkezik Afrika egyik leggazdagabb médiafelületével, egyben a kontinens egyik legveszélyesebb országa az ellenséges környezetben dolgozó újságírók számára.

Ahmed Abbát a Radio France Internationale riporterét, 2015 júliusában letartóztatták le és terrorizmus vádjával kétéves börtönbüntetésre ítéltek az országba. A jogvédő szervezetek az újságíró elleni vádak fabrikáltak voltak. Paul Choutát, a Cameroon Web privát hírportál riporterét ismeretlen elkövetők megverték és megkéselték.