Forrás: 037.info

Az  Index on Censorship brit nonprofit szervezet jelentése szerint Szerbia a korlátozott véleménynyilvánítási szabadsággal rendelkező országok közé tartozik és az összesített értékelés szerint egy csoportban van Bosznia és Hercegovinával és Észak-Makedóniával, a sajtószabadság helyzetét tekintve viszont  a ranglista legalacsonnyabb színtjén helyezkedik el Nyugat Balkánon, azzal, hogy Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet.

 

Forrás: indexoncensorship.org

A digitális-, tudományos- és médiaszabadság foka alapján Szerbia 6 pontot kapott és a világ többi országát illetőleg az olyan korlátozott véleménynyilvánítási szabadsággal rendelkező államok között van, mint Burkina Faso, Togo, Mexikó és Nepál.

Željko Bodrožić, a A Szerbiai Újságírók Független Egyesületének (NUNS) elnök szerint Szerbia, ezen a listán autokrata kormányokkal rendelkező országokkal van egy csoportban, akiket senkinek sem lenne szabad utánoznia.

Veljko Lalić, a Nedeljnik közéleti hetilap főszerkesztője szerint rég nem készült ennyire pontos jelentéd, amit kategóriák szerint is elemezhetünk.

–Gyakorlatilag amennyiben nem lenne digitális kategória, amiben Szerbia a negyedik, akkor hetedik csoportban lennénk. Ez óriási visszesés lenne az ország számára és az jelentené,hogy  sajtószabaság nem létezik az ország területén – ecsetelte és hozzáfűzte, hogy a A szólásszabadság kritériumai alapján a különböző országcsoportokhoz való tartozás kiválóan jelképezi Aa szerb társadalom kulturális és demokratikus törekvéseit.

–Amerika harmadik a legszabadabb országok közül, Namíbia pedig a harmadik kategóriába, Costa Rica, a világ egyik legliberálisabb országa pedig az első kategóriába tartozik – mutatott rá Lalić

Index on Censorship friss jelentésében emlékeztetett a szerb média helyezetének a folyamatos romlására is.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) szervezet adatai szerint Szerbia a sajtószabadság tekintetében a régió más országai mögött, a 79. helyet foglalja el.

Magyarország az Index on Censorship listája szerint a digitális-, tudományos- és médiaszabadság foka alapján a negyedik kategóriájú, a részben leszűkített médiaszabadsággal rendelkező  országok közé tartozik olyan államokkal együtt mint Koszovó, Mongólia, Montenegró, Peru, Lengyelország, Sao Tome en Principe, Sierra Leone, Szlovénia és a Salamon-szigetek.