A Facebookot és az Instagramot is működtető Meta megszüntette a Szerbiában hatalmon lévő párt (SNS) bot hálózatát és a cég 2022-es esztendő utolsó negyedévéről beszámoló jelentése szerint 5.374 a szerb haladókhoz köthető felhasználói fiókot és 12 csoportot zárt be. A központját az Egyesült Államok Massachusetts államának Cambridge városában működtető cég szerint a SNS legkevesebb 150 ezer dollárt költött el Facebookos és Instagramos reklámokra – írja az N1 független szerbiai hírportál.

A szerb haladók “a párt internetes csapatjaként” közismert bot-hálózata hamis felhasználói fiókokok segítségével koordinált bejegyzéseket tett közzé, amelyekkel elsősorban a hazai Facebook, Instagram, Twitter és Youtube felhasználókat és a hazai médiumokat célozták meg ezekkel, hogy azt a látszatát keltsék, hogy Aleksandar Vučić, Szerbia köztársasági elnöke és a Szerb Haladó Párt széleskörű és autentikus támogatottságot élvez a lakosság körében.

A bot-hálózatot a haladók úgynevezett “internet csapatjának” a tagjai és állami tisztségviselők képezték országszerte.

Míg a Facebookon 5.374 profilról tettek közzé bejegyzéseket, addíg az Instagramob mindössze 1.060 felhasználói fiókot működtettek. A Meta adatai szerint legkevesebb 350 felhasználói fiók tartozott egy vagy több csoporthoz, míg több mint 2600 felhasználó követett egy vagy két problematikus Instagram fiókot.

Az amerikai cég közleményében hozzáfűzte, hogy a vezető szerbiai párt hálózata különbözik az Oroszországban, Albániában és Nicaraguában leleplezett trollgyáraktól. Ugyanis, amíg ezekben az országokban egy adott központból, hivatalból, vagy pedig hivatalok csoportjaiból koordinálták az internetes tevékenységet, addig a szerb haladók hálózatát az egész ország területéről tevékenykedő botBIRtok képezik.

“Ezek a személyek hamis felhasználó fiókokat alkalmaztak, amelyek közül egyeseket már a nyomozás előtt felismert az automata rendszerünk. Ők azok, akik a csoportokat hatalmas mennyiségű hozzászólásokkal, tartalmak lájkolásával árasztották el, hogy ezek a tartalmak minél népszerűbbnek tűnjenek” – jegyezte meg jelentésében a Meta, és hozzáfűzte, hogy e mellett az ellenzéket bíráló tartalmakat is közzétettek. A hálózat a közösségi oldalakon kívül, a sajtótermékek oldalain is folyamatosan a hatalmon lévőket támogató kommentárokat tett közzé.

Ezt az internetes hadműveletet egy olyan alkalmazás segítségével irányították, amely lehetővé tette azt, hogy a közösségi oldalakon közzétett bejegyezéseikkel egyidőben a szerbiai sajtótermékek és internetes oldalakon is megjelenjenek ezek. A Meta 2020-ban ugyan, a Balkáni Oknyomozó Újságíró Hálózat (BIRN) ezzel kapcsolatos tudósításait követően blokkolta ezt az alkalmazást, de ennek használatát folytatták a honlapokon és más internetes platformokon.