A Fehérorosz Állambiztonsági Szolgálat (KGB) 2023. február 28-án meghozott és 2023. március 7-én kihirdetett döntése szerint akár tíz éves börtönbüntetésre is elítélhetik mindazokat, akik részt vesznek az UNESCO Sajtószabadság Díjas  Fehérorosz Újságírók Szövetségének (BAJ) a tevékenységében.

Az állambiztonsági szolgálat egyben megállapította, hogy Andrej Bastunec, a BAJ elnöke és Boris Haretski a szervezet alelnöke, valamint az újságírószövetség hat tagja “szélsőséges tevékenységet folytatott”.

A BAJ, az újságírók és sajtómunkások egyetlen független képviselete Belaruszban, egyben az első olyan fehérorosz emberjogi tevékenységet folytató szervezete, amelyet “szélsőségesnek” titulálnak”. A szervezet a tevékenységét továbbra is száműzetésben folytatja, miközben az országban folytatódnak a civil társadalom és a független sajtó elleni folyamatos támadások.

Az újságírószervezet tagságát közleményben biztosította arról, hogy folytatja a küldetését: A szólásszabadságnak a magas színvonalú újságírás támogatásával és valódi információk terjesztésével történő kiszélesítését.

A szervezetet az Európai Újságírók Szövetsége (EFJ) is támogatásáról biztosította:

– A fehérorosz diktátornak és támogatóinak felelniük kell a sajtószabadság és az emberi jogok ismételt megsértéséért” – mondta Ricardo Gutierrez, az EFJ főtitkára, majd pedig hozzáfűzte, hogy felszólítják a nemzetközi szervezeteket, hogy fokozzák a nyomást Lukasenko rezsimjére, és növeljék a száműzetésben élő fehérorosz demokraták, különösen azoknak az újságíróknak támogatását, akik mindezek ellenére az elkövetkezőkben is tájékoztatják a világot  az emberi jogoknak Fehéroroszországban történő megsértéséről – nyilatkozta Gutierrez.