Minden, ami média

PRESSház

PRESSház

Újságírók leggyakoribb hibái, amelyek életeket tehetnek tönkre

A legtöbb elemzés szerint a szerbiai sajtótermékek, ezek közül is jórészt a bulvárlapok naponta többször is megsértik a Szerbiai Újságíró Kódexben található etikai és újságírószakmai szabványokat.

2022. augusztus 21. - PressYu1971

Ugyanakkor ezek közül nem mindegyik van közvetlen hatással az egyszerű polgárok számára, mint azok az ismétlődő kihágások, amiket jórészt a bűnügyi híreket közlő médiumok követnek el.

Bármilyen erőszak és szexuális zaklatás áldozatainak kilétének felfedése az egyik legdurvább kihágás, amit a média elkövethet, és szinte nap mint nap akad erre példa.

tragedy.jpg

Az áldozatok személyazonossága nem csak a róluk készült fényképek közzétételéből, illetve az áldozat kereszt- és vezetéknevének a megjelentetéséből derülhet ki, hanem akkor is, amennyiben olyan információkat teszünk közzé róluk, amelyek utalnak arra, hogy kiről is lehet szó. A nevének a kezdőbetűinek, az életkorának, a lakóhelyének, illetve a családtagjaira, munkahelyi pozíciójára vonatkozó adatok közzététele, ezek mind sugallhatják egy adott személy kilétét.

Így az áldozatok, valamint családtagjaik, közeli barátaik a tragédia átélése mellett olyan médiafigyelem is éri őket, amihez semmi kedvük. Az áldozat kilétének a meghatározásával az illető életének a rendes kerékvágásba történő visszaz­ökkenését is veszélyeztethetik.

Az etikai és szakmai normák ilyen jellegű figyelmen kívül hagyása még drasztikusabb lehet, amennyiben kiskorúakról és ezek személyazonosságának a felfedéséről van szó, függetlenül attól, hogy ők, vagy pedig a családtagjai az áldozatok, A kiskorúak esetében az ilyen kihágások negatív hatással lehetnek a felnőtté válásukra, a szellemi fejlődésükre és az iskolai eredményükre.

 A teljes írás itt olvasható el 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://presshaz.blog.hu/api/trackback/id/tr1717912647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása