Minden, ami média

PRESSház

PRESSház

Célkeresztben a szerbiai független sajtótermékek

Nagy a valószínűsége annak, hogy a kormánypárti bulvárlapoknak egy ugyanazon forrás szállítja a szövegeket

2022. szeptember 12. - PressYu1971

A szerbiai Slavko Ćuruvija Alapítvány elemzése szerint négy hónap alatt átlagosan egy olyan írást jelentettek meg a szerb kormányhoz közel álló bulvárlapok, amelyekben diszkreditálják, sértegetik, vagy pedig megcélozzák mindazokat, akik bírálni merészelik a szerbiai hatalmat.

bulvarlapok.jpg

Az Alapítvány szerint az összes ilyen írással negatív képet szándékoznak bemutatni a független sajtótermékekről.

Mindenki egyként – így viselkednek a kormánypárti bulvárlapok, amikor negatívan kell írniuk a független médiáról. Az Alo, az Informer, a Kurir, az Objektiv és a Republika hírportálok az áprilistól júliusig terjedő időszakban legalább 132 olyan szöveget közölt le, amelyekben 197 alkalommal negatívan emlegették a független médiát vagy pedig az ezeknél dolgozó újságírókat. Egyébként ezek azok a bulvárportálok, amelyek a Szerbiai Sajtótanács tavalyi jelentése szerint leggyakrabban sértették meg az újságírói kódexet.

“Az érdekes és egyben közös ezekben az írásokban, hogy bár ezek a szövegek nagyon hasonlítanak egymásra, nem hivatkoznak semmilyen forrásra, mindegyik portál önmagát idézi forrásként, esetleg a sz­öveget,, a szerkesztési politikájukhoz igazítva egy kicsit megfűszerezik, de az  összes ilyen szövegnek ugyanaz a lényege és az üzenete,  ezért jogosan gyanítható, hogy ezek a portálok valójában egy központi forrásból kapják a szövegeket, amiket mindössze a saját ízlésük szerint adaptálnak és így teszik közzé – nyilatkozta Danica Đokić, a Slavko Ćuruvija Alapítvány elemző-részlegének a tagja.

Az elemzés szerint Nova.rs hírportált és televíziót támadják leggyakrabban, 66 alkalommal. Az N1 hírtelevízió és hírportál a második, amit 47-szer ért támadás, majd pedig a Danas napilap szerepel a harmadik helyen a vele szemben elkövetett 41 támadással. Ezeket a médiumokat egyébként elsősorban a szerkesztési politikájuk, a beszélgetőtársaik, vendégeik kiválasztása, illetve a jegyzetíróik, de még az újságíróik Twitter bejegyzései miatt is támadják.

Ebben olykor a bulvárlapok interjúalanyai, ezek között pedig gyakran a hatalmon lévő Szerb Haladó Párt (SNS) tagjai, rezsimpárti elmezők, illetve bulvárlapok jegyzetírói segédkeznek. Példának okán az Informer napilapban Dragan J. Vučićević, a szennylap főszerkesztője mellett az ilyesmiben Ištvan Kaić “jeleskedett” a független médiumok ellen elkövetett támadásokban.

Négy hónap alatt a kormánypárti portálok legalább kilenc cikkben foglalkoztak a United Media cégcsoporttal, különösen negatív hangnemben foglalkozva Dragan Šolakkal, a többek között az N1 és a NOVA Televíziót magába foglaló cégcsoport tulajdonosával.

Mihailo Jovićević, a portál főszerkesztője szerint évről évre ismétlődő matricáról van szó.

“Az egyetlen céljuk az, hogy leállítsák ezeknek a médiáknak a munkáját, hogy elidegenítsék azoktól az emberektől, akik elkezdték igazán szeretni, értékelni és fogyasztani őket, és egyszerűen megpróbálják megállítani, illetve másfelé fordítani ezt az áramlatot. Szerintem ez nem fog megtörténni és legfeljebb azt érik el, hogy a támadások mögött álló újságírók és szerkesztők szégyellni fogják azt, amit tettek, a legrosszabb pedig már megtörtént a Nova újságíróival. Ezek az ellenük elkövetett fizikai és verbális támadások, fenyegetések, a minden alapot nélkülöző letartóztatások és őrizetbe vételek, amelyeket a bulvárlapokban megjelent írások és az ezek által teremtett légkör táplál” –nyilatkozta Jovičević.

Az elemzésből az is kiderül, hogy a független médiával vagy újságírókkal negatívan foglalkozó szövegek csaknem egynegyede a “hazugságvizsgáló” profilnévvel tweetelő felhasználó bejegyzésein alapultak. Egyes bulvárlapok pedig a Szerb Haladó Párt tisztségviselőinek Tweetjein alapuló szövegeket is megjelentettek.

A bejegyzés trackback címe:

https://presshaz.blog.hu/api/trackback/id/tr9017930079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása