PRESSház

PRESSház

Döntött az észak-koreai vezér

Észak-Koreában ezentúl több igazságot kell tartalmaznia a propagandának

2022. szeptember 12. - PressYu1971

Az észak-koreai televízió időjárás-jelentései megváltoztak az elmúlt időben. Míg korábban olyanok voltak, amilyeneket a világ más tévéiben 20-30 évvel ezelőtt láthattak a nézők, ma már alig lehet megkülönböztetni egy ottani híradó végét egy dél-koreai hírműsor záró időjárás-jelentésétől. A rezsim rájött, hogy az időjárással jobb nem szivózni, inkább fel kell használni a propagandában.

kimjon.jpg

Kim Dzsongun észak-koreai diktátor (Forrésó

Az észak-koreai posztsztálinista diktatúra vezére, Kim Dzsongun híres arról, hogy kíméletlenül leszámol politikai ellenfeleivel és rendületlenül hajszolja országa tudósait a nukleáris fegyverek fejlesztésében. Kevésbé ismert, hogy a millenniumi generációhoz tartozó diktátort komolyan aggasztják a klímaváltozás káros hatásai és úgy döntött, több igazságot kell tartalmaznia az észak-koreai propagandának – írja az újdonságokat elemző cikkében a Financial Times szöuli tudósítója. A Napi.hu által átvett írás szerint ez a két új prioritás látványosan megjelent az ország televíziós csatornáin látható esti híradók időjárás-jelentéseiben. Ennek előzménye, hogy az elszigetelt országot egymás után érik a jó eséllyel a klímaváltozással is összefüggő természeti csapások. Csak az elmúlt pár évben tájfunok, szárazságok és áradások váltották egymás, kárt okozva a termésben és a gazdasági infrastruktúrában, ami rontotta az amúgy is nehéz élelmezési helyzetet.

Kim rájött, hogy az első, amit ezek ellen tehetnek az az, hogy javítják az időjárási előrejelzések pontosságát. Már 2014-ben felhívta az észak-koreai hidrometeorológiai szolgálat figyelmét arra, hogy egyik feladatuk hozzájárulni az emberek és a termelési eszközök védelméhez. A washingtoni Stimson Center 38 North nevű, Észak-Koreával foglalkozó programjának kutatói nemrégiben felhívták a figyelmet arra, hogy nagy változások kezdődtek ezen a téren.

Míg korábban az volt az időjárás-jelentések funkciója, hogy a néző szempontjából barátságosan interpretálják a várható fejleményeket, a rezsimmel foglalkozó Martyn Williams és Rachel Minyoung Lee kutatópáros tanulmányából kiderült, hogy ez radikálisan megváltozott az utóbbi időben.

Az időjárás-jelentést felolvasó munkatársak modern háttér előtt, változó grafikák segítségével olvassák fel a szövegüket. Míg korábban olyan volt a híradóknak ez a része, mintha időutazáson vett volna részt a néző 20-30 évvel visszafelé, addig most már nagyon hasonló prezentációt kap a 38. szélességi kör mindkét koreai oldalán.

A valóság beengedése a propagandába persze körmönfontabb célt is szolgál. Kim már három évvel ezelőtt arra figyelmeztette az ország agitátorait, hogy a propagandaszövegeket nem kell kiszínesíteni irreális és eltúlzott részekkel és hangos interpretációval.

Ennek szellemében dönthettek úgy, hogy miután két évig tagadták a koronavírus jelenlétét az országban 2022. április végén az állami média váratlanul elismerte, hogy Észak-Koreában is fertőz a vírus, és jótanácsokat adott a védekezéshez. A nagy igazságtól aztán kissé megijedhettek, mert nemrégiben a régi túlzásokhoz visszatérve bejelentették, hogy Kim Dzsongun legyőzte a covidot.

Mindennek hátterében az a felismerés sejthető, hogy az időjárási hírek pontossága segítheti hitelesíteni a félrevezető propagandát. Az időjárás – legalábbis a modern társadalmakban – apolitikus dolog, így – általában – nincs kockázat abban, ha nem szépítik meg a valóságot. Miért ne használnák arra, hogy hitelesebbé tegyék az egyoldalú tájékoztatást. Hasonló ez ahhoz, amikor Kim beszédei közben néha könnyezik: a valós könnyek érzelmileg erősítik, amit mond, bármi is legyen az.

A bejegyzés trackback címe:

https://presshaz.blog.hu/api/trackback/id/tr117929825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2022.09.13. 16:18:12

Ez a gusztustalan patkány valószínűleg az egyetlen kövér ember az egész országban.
süti beállítások módosítása