Minden, ami média

PRESSház

PRESSház

ÚJSÁGÍRÓKAT IS MEGTÁMADTAK ÉS MEGFENYEGETTEK AZ ELLENTÜNTETŐK BELGRÁDBAN

PÉLDAMUTATÓ SZOLIDARITÁS A SZERB ÚJSÁGÍRÓK KÖZÖTT

2022. szeptember 17. - PressYu1971

A belgrádi Europride felvonulásának az ideje alatt a szerbiai fővárosban kitört erőszakos zavargások során a LMBTQ közösség képviselőire, illetve a velük szimpatizáló polgároka és rendőrökre rátámadó, szélsőségesekből álló csőcselék az újságírókat sem kímélte. Több sajtómunkást is fizikailag bántalmaztak, illetve megfenyegettek.

europride.jpg

PALACKKAL  DOBÁLÓDZÓ KIKÖZÖSÍTETT PRAVOSZLÁV BARÁT

Délelőtt a belgrádi Takovo utcában, a Belgrádi Főpostahivatalnál mintegy harminc Pride-ellenes tiltakozó üvegekkel dobálta az úttesten elhaladó gépjárműveket, szidták az összegyűlt újságírókat és összevitatkoztak a rendőrség tisztségviselőivel. A randalírozók között volt a pravoszláv egyházból kiközösített Antonije barát is, aki rendőrség szemei előtt egy műanyag palackkal eltalálta az N1 független hírtelevízió operatőrét. Az incidenst bejelentették a rendőrségnek.

A Reszavai utcában az ellentüntetők az N1 újságírónőjét dobálták meg PET palackokkal.

Az  Nova rs. értesülései szerint az ellentüntetők egyben az utcában felállított rendőrsorfalat is megpróbálták áttörni, hogy eljussanak az Alkotmánybíróság elé, ahol is az Europride 2022 rendezvényeit tartották.

A TANJUG OPERATŐRÉRE ÉS ÚJSÁGÍRÓJÁRA IS RÁTÁMADTAK

A Tanjug munkatársait a Szent Száva Szentély előtt gyülekezőkről szóló tudósítás közben érte a támadás. Az egyik pillanatban a hírügynökség forgatócsoportját egy csuklyás, védőmaszkos fiatalember közelítette meg és el kezdett fenyegetődzni. Követelte, hogy hagyják abba a forgatást, az egyik pillanatban meg meglökte az újságírót, aki éppen a szerkesztőségével beszélt a telefonján keresztül.

„Hagyd abba ezt, hagyd abba ezt”– követelte a fiatalember, akihez csatlakozott még egy csuklyás fiatal, aki azt mondta a hírügynökség munkatársainak, hogy  inkább menjenek az Alkotmánybíróság elé, hogy az ott lévő „pé..ket filmezzék”

 PÉLDAMUTATÓ SZOLIDARITÁS A SZERB ÚJSÁGÍRÓK KÖZÖTT

.Petar Gajić, az N1 tudósítója a délutáni órákban a melegfelvonulást ellenzők nem hivatalos és előre nem bejelentett gyülekezéséről szándékozott tudósítani, amikor is egy vörös csuklyás, védőmaszkot viselő fiatal először az operatőrhöz ment és a forgatás befejezését követelte, majd pedig Gajić kezéből kiragadta a mobiltelefont és megfenyegette az újságírót ,hogy amennyiben nem tűnik el, akkor a rendőrség nem lesz képes megvédeni őt, illetve, hogy a könytár épülete mögé hurcolják, hogy megmagyarázzanak neki egyet-mást, majd pedig visszaadta a mobiltelefont és csak annyit mondott, hogy ő csak figyelmeztette az újságírót.

A történésre más médiumok munkatársai is reagáltak. A Politika újságírónője Gajić és a fenyegető fiatalember közzé állt, aki erre visszavonulót fújt – mesélte a Cenzolovkának az N1 tudósítója és elmondta, hogy a Prva Televízió, az Una, a Szabad Európa Rádió és más médiumok újságírói is megvédelmezték.

A bejegyzés trackback címe:

https://presshaz.blog.hu/api/trackback/id/tr7517933767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása