Kedden ismét a média világával foglalkozó hírportál került az internetes bűnözők célkeresztjébe, akadályozva ezzel olvasóink tájékozódását és károkat okozva ezzel médiumnak. Eközben nemzetközi érdeklődés is kezd kibontakozni a magyarországi portálok elleni tömeges támadások ügye körül.

Kedden a déli órákban ismét túlterheléses, úgynevezett DDoS támadás érte a Media1.hu-t és podcast oldalunkat, a vipcast.hu-t.  Rövid idő alatt először 37,8 millió adatlehívási lekérés zúdult a szerverükre), majd egy későbbi hullámban újabb 31 millió lekérés érkezett az oldalra.

A DDoS (Distributed Denial of Service) támadások lényege, hogy egyidejűleg extrém magas számú, a támadásba bevont eszközről (például kínai robotporszívóról, nem frissített számítógépekről stb.) érkezik adatlekérési igény az adott célpontok (jelen esetben a mi médiumunk) ellen. Mivel olyan magas eszközszámról van szó, ami a normális értéknek sokszorosa, az infrastruktúra nem képes kiszolgálni azt, így végül azok sem tudják elérni az oldalt, akik jószándékúan tennék azt, ugyanis nem jut számukra kellő erőforrás.

Az adatlekérések ezúttal is orosz, kínai és más országok internetes címei mögé bújva érkeztek. Egy ideig a tartalmak feltöltése, frissítése sem volt lehetséges, és átmenetileg a magyar látogatók számára is adódtak időnként problémák, ha a híreinket el akarták érni.

Az elmúlt hetekben megannyi más hazai hírportált is több alkalommal egy időre blokkoltak. Az elmúlt napokban, szombaton, vasárnap és hétfőn az Index.hu-t és az Indamedia csoport további 6 lapját, a Velvet, a Totalcar, a Port.hu, a Femina.hu, a divany.hu és az Indavideó oldalakat érte támadás, de előtte az elmúlt hetekben az atv.hu, az Eduline.hu, a 444.hu, a hvg.hu, a Népszava.hu, a Media1.hu, a Vipcast.hu, a Magyar Narancs oldala, a Hírhugó, a Balramagyar.hu, az Ellenszél.hu, az Ellenlábas.hu, a Nyugatifény.hu, a Pécsma.hu és a Klubrádió internetes streaming szolgáltatását is hasonló DDoS támadás érte.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az elkövető mindössze egy figyelemre vágyó magányos farkas-e, vagy valamilyen szervezet áll-e a bűncselekmények mögött.

A magyar médiumok tömeges megbénítása már az egyik nemzetközi szervezet, a European Centre for Press and Media Freedom figyelmét is felkeltette, és a sajtószabadság elleni támadásokat összegző térképükre is felkerültek az esetek. Az IPI (Nemzetközi Sajtóintézet) vezetője pedig arról tájékoztatta a Media1-et, hogy olyan technológiai partnereket keresnek, akik segítséget nyújthatnak a magyarországi portáloknak, hogy az egyre rendszeresebb és egyre durvább támadások elleni fellépés hatékonyságán javítani lehessen.