Minden, ami média

PRESSház

PRESSház

TUDOMÁNYOS KIADVÁNYNAK NYILVÁNÍTOTTÁK A SZERB HALADÓ PÁRT KÖZLÖNYÉT

2022. november 15. - PressYu1971

A SZHP által megalapított A Szerb Népért és Államért Alapítvány (Fondacija „Za srpski narod i državu“) gondozásában megjelenő Napredak (Haladás) folyóiratot besorolták a 2022-es év bejegyzett tudományos folyóiratai közé. Ezeknek a listáját az Oktatásügyi Minisztérium honlapján tették közzé, amelyik az előző kormány ideje alatt a tudományos ügyekkel is meg volt bízva.

napredak.jpg

A belgrádi Danas napilap az Oktatási Minisztériumnak és a Szerbia Kormányának intézett levében érdeklődött azután, hogy milyen alapon is minősítették a SZHP hírújságát tudományos folyóiratnak, de eddig legalább is nem válaszoltak a kérdéseikre.

A minisztérium munkatársaival szemben a Napredak – politikai elméletről és gyakorlatról szóló folyóirat szerkesztősége azt válaszolta a Danas munkatársainak, hogy folyóiratuk átment a szükséges procedúrán, aminek a részletei kapcsán a Szerb Művészeti és Tudományos Akadémia Matematikai Intézetéhez fordulhatnak, de kérdéseikre itt sem válaszoltak.

Arra a kérdésre, hogy tekintettel arra, hogy a folyóiratot kiadó alapítványt a Szerb Haladó Párt alapította meg és ezért a folyóiratba kerülő munkák kiválasztása során miképpen is érvényesül  majd a semlegesség elve, a Napredak szerkesztőségéből azt üzenték, hogy a szerkesztési politikájukban egyedül a tudományos kritériumokat deklaráltak, s kizárólag ezeket követve szerkesztik kiadványukat, és amiket az összes beküldött szöveg esetében két, az adott terület szakértőjének recenziója biztosít majd, azzal, hogy ezek a szakértők kizárólag tudományok doktorai lehetnek és nem lehetnek munkatársai annak az intézménynek, ahol a szöveg szerzője is munkaviszonyban van.

A Napredak szerkesztősége szerint Németországban is pártok által támogatásban részesített alapítványok, amelyek különböző tudományos kiadványokat támogatnak, vagy pedig jelentetnek meg, azzal a megjegyzéssel, hogy a folyóirat alapítója az Alapítvány, nem pedig a politikai párt.

A Danas nemhivatalos értesülései szerint a Napredak tényleg teljesítette a Tudományos folyóiratok kategorizációjáról és besorolásáról szóló szabályzat követelményeit, azonban érthetetlen, hogy az Alapítvány miképpen is teljesítette a feltételeket, mivel a szabályzat értelmében a folyóirat kiadója tudományos-kutató szervezet lehet, tudományos egyesület, illetve tudományra jelentőséggel bíró tevékenységgel foglalkozó intézet, társkiadásban egy tudományos-kutatószervezettel. A társadalmi-humántudományok esetében hagyományosan művelődési intézmények (múzeum, archívum, levéltár stb.)

Đurđica Jovović, a Tudományos kinevezések megszerzéséért felelős bizottság elnöknője a folyóirat megjelenése kapcsán megjegyezte, hogy ilyesmi még Slobodan Milošević, illetve a Szerb Demokratikus Ellenzék kormányzása alatt sem történt meg, hogy egy politikai párt által megalapított, aktív politikai állásponttal és szereppel rendelkező Kiadó a tudományos hitelesség látszatát keltse.

A bejegyzés trackback címe:

https://presshaz.blog.hu/api/trackback/id/tr6717979396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása