Minden, ami média

PRESSház

PRESSház

JÁTÉKOT FEJLESZTETTEK A GYANÚS ONLINE TARTALMAK FELISMERÉSÉNEK SEGÍTÉSÉHEZ

2022. november 27. - PressYu1971

 

pajzs.jpgGyerekeknek szóló webalkalmazást készített a kritikai médiaműveltség iskolai fejlesztését segítő Idea Alapítvány. A 13-15 éves diákoknak szánt, Pajzs nevű játék célja a gyanús online tartalmak felismerésének gyakorlása.

Az Alapítvány közleménye szerint az applikáció egy 100 kérdésből álló teszt, mely egy fiktív közösségimédia-oldalba van beágyazva.

Marinov Iván, a játék egyik fejlesztője a Media1.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy az oldalon a felhasználó posztokat lát, azonban ezeket nem lájkolni kell, mint más közösségi platformokon, hanem el kell dönteni, hova soroljuk őket: gyanúsnak egy adott szempont alapján, vagy megbízhatónak.

A nem létező közösségi oldal hírfolyamában a felhasználók többek között digitálisan manipulált képeket és videókat, rejtett hirdetéseket, elfogult és agresszív posztokat, eredeti kontextusukból kiemelt fotókat, valamint egyik kategóriába sem sorolható, semleges tartalmakat láthatnak. A posztok besorolásában a játékosokat fiktív szakértők segítik csetüzenetek formájában.

Az applikáció illeszkedik a magyar nyelv és irodalom, állampolgári ismeretek, etika, vizuális kultúra és digitális kultúra órák kerettantervekben rögzített egyes témaköreihez.

Az alkalmazás ide kattintva érhető el, a tanári útmutató pedig itt

A bejegyzés trackback címe:

https://presshaz.blog.hu/api/trackback/id/tr9517988578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása