Minden, ami média

PRESSház

PRESSház

EGY EGÉSZEN MÁSIK FRONTON DÚLÓ HÁBORÚ

Hogyan harcolnak az offshore újságírók Vlagyimir Putyin hazugságai ellen

2022. november 29. - PressYu1971

A Kreml betiltotta, “külföldi ügynököknek” titulálta őket, kriminalizálta és kiutasította az országból. Megtagadta tőlük a finanszírozást, és megpróbálta elszigetelni őket a közönségüktől, de újra csoportosultak, újjáépültek és megerősödve tértek vissza – írja a The Economist.

offshore.jpg

Az orosz újságírókat az elmúlt három évtizedben sohasem érték ilyen támadások, mint amilyenekkel manapság szembesülni kénytelenek szembesülni az ukrajnai háború  alatt, és soha támadtak vissza ekkora erővel, leleplezve a Kreml hazugságait és korrumpáltságát és bizonyítékokat szolgáltatva Moszkva háborús bűneiről.

Vlagyimir Putyin tekintélyelvű uralma nem hagy teret az utcai tiltakozásoknak, a független újságírók azonban virtuális ellenállási mozgalmat hoztak létre, amely robbanásszerűen tesz közzé történeteket a háborús gépezettel szemben ellen, és híreket és véleményt mond, azok számára, akik erre éhesek.

Mindezt legtöbben Oroszországon kívül teszik, amit „offshore újságírásnak” neveznek.

A Projekt Media oknyomozó sajtóorgánum szerint Ukrajna megszállása óta legalább 500 újságíró hagyta el Oroszországot és szétszórtan Európában, olyan városokban élve, mint Riga, Tbiliszi, Vilnius, Berlin és, itt érve el a jórészt 40 évesnél fiatalabb közönségét.

“A mai feladatunk az, hogy túléljünk, és ne hagyjuk, hogy olvasóink megfulladjanak” – mondja Ivan Kolpakov, a Meduza újság honlapjának főszerkesztője.

A Meduza számolt be az ukrán civilek ellen elkövetett bucsai mészárlásáról és arról, hogy rendkívül sok elítélt volt kénytelen csatlakozni a Putyin barátja, Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner zsoldoscsoporthoz,

A Mediazona és a Pussy Riot két tagja által alapított online újság a háború orosz áldozatainak a valódi számát is igyekszik megállapítani és a mozgósítás kezdete óta megkötött szokatlanul sok házasság alapján talált is egy ötletes módszert arra, hogy meghatározza az orosz mobilizáltak számát. (Oroszországban a hadkötelesek a bevonulásuk napján bejegyezhetik házasságukat, amit sokan meg is tesznek, mivel nem tudják, hogy mikor is látják viszont a párjukat). A Mediazone becslései szerint már félmillió embert mozgósítottak, ami jóval több, mint amennyit a Kreml állított.

A Kreml számára a valódi hírek elhallgatása fontos része háborús erőfeszítéseinek. Ugyan maradtak Oroszországban olyan újságok, amelyek nem tekinthetők propagandaszervnek. Példának okán ilyen a Kommerszant, vagy más, magánkézben lévő lapok, de ezek is nagyon korlátozottan tájékoztathatnak.

Mióta Putyin elrendelte Ukrajna invázióját, a legtöbb független hangot elhallgattatta, nehogy gyanakvást szítsanak az állampolgárok között, vagy megosztottságot okozzanak az elit körökben

A Dozsd televízió, Oroszország leghíresebb független televíziója nyolc nappal a háború kezdete után szüntette be működését. Az Echo of Moscow, az ötmillió hallgatót számláló rádióállomás pedig még aznap elhallgatott. Nem sokkal ezután a “Novaja Gazeta” újság nyomtatását is beszüntették.

Alekszej Venegyiktov, az Echo szerkesztője és Dmitrij Muratov, a Nova Gazeta szerkesztője, Nobel-díjas újságíró Oroszországban maradtak, míg néhány korábbi munkatársuk külföldön folytatta a tevékenységét.

A Dozsd televízió ismét sugároz műsorokat, igaz Lettországból, de a YouTube-on keresztül havonta 20 millió nézőnek közvetítenek. Az Echo Berlinben építette ki központját és híreket, illetve élő beszélgetéseket közvetít egy okostelefonos alkalmazáson keresztül, amit a Kreml ugyan megpróbált letiltani, de nem sikerült neki. Emellett YouTuben is közvetítenek.

Körülbelül egy tucatnyi digitális média foglalkozik oknyomozó újságírással, amelyek 2014-óta alakultak meg, amikor is Putyin elfoglalta Ukrajna egyes részeit. Az Insider, a Bellingcattel együttműködő online média nemrégiben több tucatnyi Ukrajna városait rakétával megcélzó mérnök és programozó személyazonosságát tárta fel.

Roman Dobrokhotov, az Insider vezetője szerint a világ számos országában hanyatló oknyomozó újságírás a fénykorát éli Oroszországban:

“Óriási az igény iránta és vannak, akik tudják, miképpen is kell csinálni. Vizsgálandó témákban pedig nincs hiány” – jegyezte meg.

Az oroszok a virtuális magánhálózatok és szolgáltatások segítségével rátalálnak a hiteles információkra. A háború előtt Oroszország a 40. volt a VPN-rendszerek felhasználóinak a listáján, most pedig itt használják legtöbben a világon.

A koronavírus ideje alatti távmunka kiváló felkészülés volt az offshore újságírásra – nyilatkozta Makszim Kurnyikov, az Echo szerkesztője. Az offshore újságírók szerint hallatniuk kel azon emberek hangját, akik Oroszországban nem beszélhetnek szabadon és véletlenül sem szabad őket hibáztatni, vagy pedig provokálni:

“Hangot kell adnunk azoknak az embereknek, akik nem beszélhetnek szabadon Oroszországban – nem hibáztatni vagy provokálni őket.”

Az “offshore újságírók” mindig szemmel tartják Oroszország politikai jövőjét és Oroszországban nagy hagyománya van a befolyásos száműzötteknek: Vlagyimir Iljics Lenin egykoron Londonban szerkesztette az Iskra újságot, az 1980-as évek végén pedig az újságírók segítettek Mihail Gorbacsovnak a peresztrojkájának a kidolgozásában.

És amennyiben valaha Putyin hatalma meginog, az újságíróknak lesznek ötleteik arra, hogy Oroszország miképpen is lábalhat ki a rossz irányítása alól.

A bejegyzés trackback címe:

https://presshaz.blog.hu/api/trackback/id/tr217990948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása