Minden, ami média

PRESSház

PRESSház

EGY SZERBIAI MOZI „MELEGPROPANDA MIATT” LEVETT MŰSORÁRÓL EGY DISNEY RAJZFILMET

2022. november 30. - PressYu1971

A Novi Pazari Művelődési Központ egyes szülők tiltakozása miatt levette műsoráról a Fura világ című animációs filmet. Egyes szülők ugyanis amiatt tiltakoztak, hogy az egész estés animáció „a homoszexualitást népszerűsíti”.

Elma Šabanović a művelődési központ műsorszerkesztője a Danas napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy több szülő is szóvá tette, illetve voltak, akik viharosan reagáltak, de a közönség érdeklődésének a hiánya miatt vették le a kérdéses animációs filmet.

A filmet egyébként novemberben már egyszer bemutatták, a második, előre bejelentett vetítést viszont nem tartották meg, ahogyan a művelődési központ decemberi műsorába sem iktatták be.

–Egy moziként bizonyos részesedésünk van a jegyeladásból. Ezért számunkra nem volt kifizetődő, hogy továbbra is bemutassuk a filmet, mivel a következő vetítésre egyetlen belépőjegy sem kelt – mentegetőzött Šabanović, aki arra a kérdésre, hogy a Novi Pazari Művelődési Központ gerjeszti -e az LMBTQ közösség elleni diszkriminációt, azt válaszolta, hogy nem léteznek, és korábban sem voltak korlátozva azon filmek bemutatása, amelyek motiválva lennének az alkotás tematikájával és, hogy ők senkit sem diszkrimináltak.

A Večrnje Novosti belgrádi napilap tegnap megjelentette az egyik szerbiai szülő reagálását, aki szerint nem fogadható el az, hogy ilyen tartalmakat kínáljanak a gyermekeknek, akik még képtelenek megérteni, hogy miről is szól, illetve milyen üzenetet is tolmácsol ez az alkotás.

Ezzel szemben dr Tamara Džamonja Ignjatović, a belgrádi Politikatudományi Egyetem pszichológia professzora, illetve a Szerbiai Pszichológusok Egyesületének az elnöke szerint jelen helyzetben a probléma meg nem értésének az esete áll fenn.

A pszichológiát tanító egyetemi tanár szerint ezek nem a családellenes, illetve a családi értékek elleni propagandát terjesztik, hanem a nemi irányultságukkal szembesülő gyermekeknek könnyítik meg a társadalomba történő beilleszkedést. Amennyiben a propaganda bárkinek a beazonosulására hatással lenne, a patriarchális társadalomban fennálló nyomásgyakorlások sikeresek lennének a gay közösség átváltoztatásában.

–A családok veszélyeztetve vannak, de nem ezáltal. Lényegében ez a problémának a leggyengébb láncszemre történő hárítása és az áldozat elítélése. A családok veszélyeztetve vannak az intolerancia, az alapvető erkölcsi szabványok megromlása, a gazdasági helyzet és a biztonság hiánya miatt – hangsúlyozta ki a pszichológus.

A belgrádi napilap által szerzett adatok szerint az elmúlt hétvégén a Fura világ a szerbiai mozikban az egyik legnézettebb film volt, és az alkotást 11 ezer 600-an tekintették meg.

A Disney-animáció főhőse Fürkész Clade, akinek családtagjai veszélyt és félelmet nem ismerő nagy felfedezők, őt azonban más fából faragták, jobban kedveli a nyugodt életet. Egy napon veszélybe kerül a világ, és Fürkészre vár a feladata, hogy megmentse azt, és egyben szembenézzen a családi örökségével. A Fura világot a filmben megjelenő LMBTQ tematika miatt több országban (pl. Kína, Malajzia, Indonézia, Pakisztán, Törökország, Vietnam, Tanzánia, Uganda, Nigéria, Ghána, Kenya, közel-keleti országok) is betiltották.

A bejegyzés trackback címe:

https://presshaz.blog.hu/api/trackback/id/tr5017991738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása