Forrás: SOLÈNE REVENEY / LE MONDE

Több ismert amerikai újságíró fiókját függesztette fel csütörtökön a Twitter; valamennyien foglalkoztak a platform új tulajdonosának, Elon Musknak a kínos ügyeivel. Az érintettek szombatra visszakapták a hozzáférésüket, azt követően, hogy Musk megszavaztatta a felhasználókat arról, feloldják-e a blokkolásukat. Az emberek nagy többsége – 3,6 millió szavazó 59 százaléka – a kitiltás azonnali feloldására voksolt – írja a BBC.

A New York Times, a CNN és a Washington Post munkatársai is a felfüggesztettek között voltak. Őket Musk azzal vádolta, hogy a tartózkodási helyéről hoztak nyilvánosságra adatokat.

Az @ElonJet nevű fiókot, amely Musk repülőútjainak követésével foglalkozott, egyelőre  nem nyitották meg újra, noha az általa megosztott információk az üzletember repülőjének mozgásáról nyilvános adatok, bárki elérheti őket. Musk csütörtökön azt is közölte, hogy jogi eljárást indít az @ElonJet fiókot létrehozó Jack Sweeney és mások ellen.

Az üzletember azt állítja, biztonsági kockázatot jelent számára, ha az emberik valós időben követhetik a mozgását. Emiatt a Twitter adatvédelmi szabályzatát is kiegészítették azzal, hogy a felhasználók nem tehetnek közzé személyes információkat másokról a kifejezett engedélyük nélkül.

Az Európai Unió értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztosa, Vera Jourová az újságírói fiókok felfüggesztése után figyelmeztette Muskot az uniós médiaszabadságról szóló törvény betartására, s arra, hogy a megszegése a vállalat bevételének akár hat százalékával megegyező bírsággal vagy az Európai Unióból való kitiltással is sújtható.

Nem ez az első alkalom, hogy a felhasználók dönthettek egy fiók felfüggesztéséről. Novemberben a volt amerikai elnök, Donald Trump fiókjának visszaállítására szavazhattak az emberek.