Forrás: Telegraf.rs 

Nenad Paunović piroti újságíró számolt be elsőként a szerbiai város melletti balesetről, amikor is egy tartályokat húzó vonat kisiklása miatt ammóniaszivárgás történt.  Őt meg egy társát előállította a piroti rendőrség – közli a belgrádi Danas napilap.

Kettejüket azután állították elő a rendőrök, miután drónnal próbálták rögzíteni a baleset helyszínét, ahol is a sérült tartálykocsit vissza kellett volna helyezni a vasúti sínekre. Srđan Mitić, Paunović ügyvédje a belgrádi Danas napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy védence egy drón tulajdonosával tegnap dél körül Pirot közelében, Sopotska Petlja nevű helyen tartózkodott, ahol is a vonatszerencsétlenség történt. Az újságíró elment az. aznap fő eseménynek számító esemény, a megsérült tartály felemeléséről felvételeket készíteni. Amikor Nenad megpróbált közelebb menni, egy rendőr figyelmeztette, hogy nem szabad filmezni, majd pedig a elkisérték őket a rendőrkapitányságra, ahol kihallgatták őket.

Az ügyvéd érdekesnek találta, hogy a rendőrség a kihallgatás során az előállítottak személyi igazolványai kapcsán kérdezősködtek. A drónt kezelő fiatalembernél nem volt személyi igazolvány, míg az újságíró egy olyan igazolványt mutatott fel, amelynek elvesztését korábban bejelentette és csak később találta meg a személyi okmányát.

– Arról nagyon keveset beszéltek, hogy ők mit is forgattak és az is érdekes, hogy mi alapján  ők és miért forgattak. Az is érdekes, hogy nincs benne, hogy milyen bűncselekmény alapján hallgatják ki őket.

Ennek a fickónak a drónját is elkobozták, ami azt jelenti, hogy bűncselekmény gyanúja merül fel. De teljesen homályos, hogy mi lehet ez a bűncselekmény – jegyezte meg Mitić, mivel arról, hogy egy adott helyszínen tilos a forgatás, vagy a fényképezés, előzetesen értesíteni kell azokat, akik ilyesmivel foglalkoznak.

– Ráadásul eddig négy külföldi tévéstáb is forgatta ezen a területen, és a bolgár televízióban is láttam egy riportot, amelyben az újságíró egyedül közelített meg a ciszternákat – mutatott rá az ügyvéd. aki feltételezi, a rendőrség a piroti újságíró korábbi tudósításai miatt álította elő Paunovićot.

Ugyanis Nenad Paunović számolt be elsőként a Pirot melletti balesetről, és ő volt az első, aki azonnal filmre vette a szerencsétlenség helyszínét, ez mellett rábukkant a baleset egyik áldozatára is.

Néhány nappal a baleset után egy sajtótájékoztatón Paunović több kérdést is feltett Irena Vujović környezetvédelmi miniszternek, aki ezekre nem tudott mit válaszolni, és azzal vádolta  meg Paunovićot, hogy mások által suggalt kérdéseket tett fel.

Maga Paunović a Plusonline portálon megjelent írásában írtale a tegnapi őrizetbevétellel kapcsolatos tapasztalatait,

Kiemelte,számára nem világos, hogy a rendőrség miért is hallgatta ki őket, és miért is kobozták el barátja

Múlt év december 25-én, délután 16.30 körül, A Pirot és a Staničenje falu közötti vasútszakaszon, Sopotski han településénél kisiklott egy ammóniát szállító tehervonatnéhány vagonja. Ennek során a veszélyes vegyi anyag kiszivárgott, a levegőben fellépő erős koncentráció miatt pedig fehér felhő keletkezett, ami beborította a várost. a baleset alkalmával négy vagon siklott ki, ezek közül kettő olyan súlyosan megrongálódott, hogy a feltételezések szerint húsz tonnányi veszélyes vegyi anyag szivárgott ki. Két személy életét vesztette, 56-an pedig kórházba kerültek.