Ezzel az orosz hatóságok a civil társadalom elnyomásának újabb lépéseként engedélyezte a hírportál munkatársaival szembeni vádemelést.

A cenzúra elkerülése véget Lettországból működtetett, orosz nyelvű hírportál 2014 márciusában indították el. Az elmúlt közel egy évben a hírportálon közzé tett cikkek túlnyomó részét az Ukrajnában zajló orosz “különleges katonai műveleteknek”, illetve az oroszországi civil társadalom fokozott elnyomásának szentelte.

Oroszország Ügyészsége által pénteken közzé tett közleményben kifejtette, hogy a Meduza.io tevékenysége “veszélyeztetti az ország alkotmányos rendjét és közbiztonságát.”

Az orosz igazságügyi minisztérium 2021 áprilisában az orosz hírportált már felvette a “külföldi ügynökök listájára”, ami megnehezített a hírportál munkatársainak a tevékenységét.

Azonban a pénteken közzétett határozat, de facto megtiltja ennek a médiának a létezését Oroszországban. Ennek értelmében nemcsak a Meduza újságírói és szerkesztői ellen indulhat büntetőeljárás, hanem azok ellen is, akik példának okán a hírportálon megjelent írást megosztják a Facebook-oldalukon és azokkal szemben is, akik Oroszország területéről pénzt próbálnak átutalni számukra, de azok ellen is, akik interjúkat adnak a hírportál munkatársainak.

A Meduza.io-nak, annak ellenére, hogy a hatóságuk internetes megjelenésük letiltására törekszenek, továbbra is több milliós látogatottsága van.

Az Agence France-Presse szerint Oroszországban a “nemkívánatosnak” nyilvánított média tevékenységében való részvétel az újságírók esetében akár négy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető, míg, a szervezők esetében pedig hat évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

A francia hírügynökség szerint a hírportálon megjelent cikkek közösségi médiában való közzététele is potenciálisan bűncselekményként értelmezhető, és vádemelést vonhat maga után.