Forrás: Twitter 

Egy csecsen osztag tagjai január derekán megerőszakolták egy orosz televíziós stáb riporternőjét, az operatőrt pedig bántalmazták. A helyi hatóságok nem vettek tudomást a történtekről.

Olga Zenkova esete nagy port kavart a közösségi médiában, amiről végül olasz és német portálok is beszámoltak, a hírt pedig senki sem cáolta. Az orosz NTV propagandaadó a zaporizzsjai régióhoz tartozó, az orosz erők által megszállt Melitopolba küldte stábját. Tagjaira vacsora közben, a szállodai étteremben támadtak egyenruhás, marcona katonák, akik tudósítások szerint az Ahmat-zászlóalj katonáiként mutatkoztak be.

Artyom Epifanov operatőrt annyira megverték, hogy a kórházban kötött ki. Ide került később az újságírónő is, Olga Zenkova, akiről az orvosok megállapították, hogy módszeresen és többször megerőszakolták – írta az olasz Il Mattino napilap.

Olga Zenkova 1983. július 21-én született Jekatyerinburgban. Televíziós műsorvezető, az NTV csatorna egyik ismert arca. Ukrajna az orosz propaganda terjesztése miatt szankciókkal sújtotta – emlékeztetett az olasz lap. Ennél váratlanabb fordulat, hogy a bántalmazók és erőszakoskodók egyike Haszan Ibrahimov, a csecsen hadúr, Ramzan Kadirov unokaöccse.

A nagyhatalmú csecsen vezető, Putyin elnök megbízható szövetségese tavaly szeptemberben személyesen lengette be visszavonulását, hogy aztán önmagát megcáfolva azóta is a posztján maradjon.

Unokaöccsének a neve sem először szerepel a hírekben. Decemberben a 2014 óta orosz ellenőrzés alatti krími Szimferopolban, szintén egy étteremben megvert egy fiatalembert, aki barátnője védelmére kelt – idézte fel a német Bild.

Ibrahimov ezúttal Olga Zenkovát szemelte ki magának.

Az áldozat, Olga Zenkova nem hagyta annyiban a dolgot, feljelentést tett, és arra kérte a helyi hatóságokat, hogy vizsgálják ki ügyét. Ezt azonban – talán a csecsenektől tartva – megtagadták tőle.

A megbecstelenített nő munkáltatójához, a NTV televízióhoz fordult, amelynek hírigazgatója a vezérigazgató nevében négy nappal az eset után, január 21-én keltezett levelében egy, a médiakapcsolatokért felelős vezérőrnagynak részletesen leírta, mit történt Melitopolban.

Az áldozatok vallomása alapján megerősítette, hogy a stábot egy szállodai étteremben támadták meg. Az operatőrt „közepesen súlyos” sérülésekkel szállították kórházba, majd oda került a riporter is. Az orvosok megállapították, hogy „szexuális erőszakból származó” sérüléseket szenvedett.

Az esetet – a bizonyítékokkal és vallomásokkal együtt – azonnal jelentették a melitopoli rendőrségnek, de az elutasította a nyomozás megindítását. A hivatalos levél szerint a regionális kormányzót is tájékoztatták az esetről, de választ nem kaptak. Az NTV a hírekben nem számolt be a történtekről, nehogy „lejárassák a hadsereget”, de az ígérte az áldozatoknak, hogy nem hagyja feledésbe merülni az ügyet.