Oleszja Krivsztova (Forrás: 29RU)

Egy 20 éves orosz diáklányt háborús Instagram-posztok miatt vett házi őrizetbe az orosz rendőrség, több év börtönt is kaphat, írja a BBC.

Az arkangelszi Oleszja Krivsztova lábára nyomkövetőt helyeztek, nem telefonálhat, nem internetezhet.

A fiatal lányra azért rontottak rá otthonában a rendőrök, mert a putyini Oroszország által indított háborúról posztolt az Instagramon. Többek között felrakott egy sztorit a Krím félszigetet Oroszorországgal összekötő híd elleni– vélhetően ukrán– szabotázsakcióról „reflektálva arra, hogy az ukránok mennyire örültek a történteknek”.

“Éppen anyámmal beszéltem telefonon, amikor hallottam, hogy nyílik a bejárati ajtó. Rengeteg rendőr jött be. Elvették a telefonomat, és azt kiabálták, hogy feküdjek a földre.” – nyilatkozta Krivsztova, akit terrorizmus igazolásával és az orosz fegyveres erők lejáratásával vádolják. Akár tíz év börtönt is kaphat.

A 20 éves lány nem gondolta, hogy internetes posztjai miatt ekkora büntetés járhat neki.

„Láttam beszámolókat őrült oroszországi ítéletekről, de nem foglalkoztam vele.” – jegyezte meg Krivsztova, aki felkerült Oroszország hivatalos, terroristákat és szélsőségeseket felsoroló listájára is.

Az eset után Krivsztova az egyik lábára Vlagyimir Putyin orosz elnököt pókként ábrázoló tetoválást csináltatott, orwelli felirattal: „A Nagy Testvér figyel téged.”

Krivszovát egyetemi hallgatótársai jelentették fel, akik egy chatcsoportban megbeszélték, hogy először megpróbálják lejáratni őt, majd inkább arra jutottak, hogy feljelentik, mert „csírájában kell elfojtani” az ilyesmit.