Minden, ami média

PRESSház

PRESSház

TÜNTETTEK A SPANYOL ÚJSÁGÍRÓK

Tisztességesebb fizetéseket követelnek a spanyol napilapok újságírói

2023. március 05. - PressYu1971

spanyoltunti.jpg

Forrás: Spanyol Munkástanácsok Szakszervezeti Szövetsége (CCOO)

A Spanyol Újságírószakszervezetet (FeSP) alkotó több mint száz munkástanács, és szakszervezeti kirendeltség tagjai tüntettek március elsején tisztességesebb fizetéseket és megfelelőbb munkakörülményeket követelve. Az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) a támogatásáról biztosította a tüntető újságírókat – áll az EFJ honlapján.

A tiltakozó újságírók a munkahelyeik bejáratánál gyűltek össze.

A Vocento, az Unidad Editorial, a Prisa és a Promecal lapkiadók munkástanácsai most léptek először egymással karöltve azt követelve, hogy a lapkiadók vezetése egyezen bele e kiadók keretében megjelenő újságoknál, folyóiratoknál dolgozó újságírók és alkalmazottak béremeléséről.

Erre több mint egyévtizedes bérbefagyasztás, egyes esetekben lényeges bércsökkentés után került sor.

A szakszervezetek szerint a kommunikációs cégek nem hajlandóak elismerni az ágazatban dolgozók vásárlóerejének a lecsökkenését, amely az elmúlt években 27 százalékkal lett kevesebb. A bérek befagyasztásával való szembesülés mellett a nyomtatott sajtónál dolgozó újságírók leterheltségét a digitális és multimediális feladatok elvégzésével is fokozták.

A spanyol szakszervezetek szerint a cégvezetők elzárkózása késlelteti a napi sajtóról szóló állami megegyezésről szóló tárgyalásokat, amely során a médiaházak az újságírók számára mind­össze 1 százalékos béremelést hajlandóak kieszközölni.

A bejegyzés trackback címe:

https://presshaz.blog.hu/api/trackback/id/tr7918064550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása