Nikola Moračá és Aleksandar Trifunović Forrás: Blink.ba (Foto: Dražan Pozderović / YouTube)

Az elmúlt héten, szerdáról csütörtökre virradó éjszaka Banja Lukán megrongálták Nikole Moračának, az Euroblic hírportál- és Aleksandar Trifunovićnak a Buka hírportál újságíróinak a személygépkocsijait – tette közzé a Cenzolovka.rs

A két újságíró az esetet jelentette a rendőrségnek, akik elvégezték a helyszínelést és a város rendőrhivatal illetékesei azt nyilatkozták, hogy mindent elkövetnek, hogy fényt derítsenek az esetre.

Az épületnek a térfigyelő kamerái, ahol a személygépkocsik parkoltak felvették a támadókat, akik egy éles tárggyal összekaristolták az újságírók autóit.

Morača egyébként napok óta a nyilvánosság középpontjában van, mivel a rendőrség őrizetbe vette egy 18 éves lány megerőszakolásáról szól­ó szövege miatt és információforrásának a felfedését követelte tőle.

Miután ezt az újságíró elutasította, az eljárási titkok megsértése vádjával gyanúsították meg és a mobiltelefonját is lefoglalták, és a mai napig nem adták neki vissza.

Trifunović a Buka a Boszniai Szerb Köztársaság (RS) kormányát bíráló hírportál szerkesztője Milorad Dodikot, RS elnökét gyanúsítja a személygépkocsijának a megrongálásával és a Szabad Európa Rádi­ónak nyilatkozva elmondta, hogy nagyon aggódik az egész helyzet miatt

–Ez a támadás azután történt, hogy Dodik torzszülötteknek nevezte az újságírókat, s ezt valaki egyfajta parancsként értette – nyilatkozta a Szabad Európa Rádiónak, azután, hogy a személygépkocsiját megrongálták.

Az újságíró szerint várható volt, hogy valaki parancsként érti Dodik kijelentéseit, és „ebben a parkolóban száz autóból csak az övén kívül Morača kollégájának az autóját karistolták össze brutálisan.

Trifunović kiemelte, hogy a rendőrség szakszerűen járt el ebben az ügyben.

A Bosznia-Hercegovinai Újságírók Egyesülete elítélte két banja lukai újságíró, Nikola Morača és Aleksandar Trifunović személygépkocsijainak a megrongálását és az illetékes intézményektől az eset sürgős kivizsgálását, illetve az elkövetők, valamint az esetleges megbízóik kézre kerítését követeli.

Mindez az újságírók, Nikola Morača-val szemben tanúsított rendőri magatartás miatt zajló tiltakozásának, illetve a bosznia-hercegovinai újságírói közösségnek a Boszniai Szerb Köztársaság történetében legkeményebb,  rágalmazásról szóló törvény elfogadására tett kísérlettel szembeni tiltakozásnak a fényében zajlik. A boszniai és hercegovinai újságíró szervezet szerint e törvény meghozatalának a kísérlete ez idáig a legsúlyosabb támadás a sajtószabadság ellen Bosznia Hercegovina területén – áll a közleményükben.

A banja lukai újságírók ellen elkövetett támadást a Transparency International bosznia-hercegovinai szervezete is elítélte.