Forrás: YouTube.com

Aleksandar Vučić szerb államfő pert indított Jovana Polić és Sanja Lončar újságírók ellen a róla készített, Az uralkodó című dokumentumfilm sorozat két epizódja miatt, amelyet 2020 februárjában vetítettek le az N1 Televízió műsorán – erősítette meg az alkotást gyártó JSP produkciós cég a FoNet ügynökségnek.

Szerbia köztársasági elnöke elmondása szerint azért kezdeményezte a bírósági eljárást, mert a vádlottak súlyos lelki fájdalmat és szenvedést okoztak neki, illetve megsértették a hírnevét és a becsületét.

E mellett nagy intenzítású félelmet okozott számára sorozatban elhangzottak, illetve, hogy a sorozat egyfajta médiatámadás volt ellene – közölte a JSP produkciós cég.

A meghallgatást, amelyen Jovana Polić és Sanja Lončar újságíróknak, valamint Aleksandar Vučić szerb elnöknek kellene tanúskodniuk, 2023. április 11-én tartják meg a belgrádi Első Alapfokú Bíróságon.

A gyártó cég közleménye szerint az Uralkodó című dokumentumfilmet két részben készítették el, amelyeknek a szerzője Slaviša Lekić, a társszerzői pedig Jovane Polić és Sanja Lončar voltak.

A dokumentumfilm szerzői Aleksandar Vučićot is felkérték, hogy adjon interjút az alkotás kedvéért, de elnöki irodájából semmilyen választ nem kaptak felkérésükre.

„Ehelyett egyfajta hajsza indult ellenünk és maga Aleksandar Vučić is több nyilatkozatában és interjújában egy sor valótlan, hiányos és sértő információt közölt a sorozat szerzőiről, akik emiatt Vučićot is beperelték.

A sorozatot gyártó cég közleményében megemlítette azt is, hogy Jovana Polić és Sanja Lončar újságírók két évvel a keresetük benyújtása, három évvel a dokumentumfilm bemutatása, és több mint egy évvel Slavisa Lekić  halála után több mint egy évvel halála ellenkeresettel kénytelenek szembesülni.

„Az alperes, illetve ellenfelperes Aleksandar Vučić a Szerbia köztársasági elnöke, és minden bizonnyal sokkal nagyobb hírnévnek örvend a társadalomban, mint Jovana Polić és Sanja Lončar alperes-ellenfelperes, aki házas, három gyermek édesapja. A felperes által kifogásolt műsorból származó nyilatkozatok, mint a panaszosnak, mint pedig a családtagjainak fájdalmat okoztak, Az alperes-ellenfelperest különösen fájdalmasan érinti, amikor a gyermekei közvetítik számára az apjukat érintő kérdéseket és amikor átérzi a gyermekeik fájdalmát ezek a kérdések miatt.” – áll az ellenvádiratban.

A vádiratban ugyanakkor egy olyan konkrét dolgot sem említenek meg, amivel az újságírónők bármelyik törvényt is megsértették volna, s emiatt a köztársasági elnöktől megkérdezték, hogy beperelésükkel hivatalosan is be szándékozza-e tiltani a véleménynyilvánítás szabadságát, vagy csak ezzel is újabb nyomást gyakorol a félelmet nem ismerő, szabadon gondolkodó polgárokra.

A köztársasági elnökről készített kétrészes dokumentumfilmben a szerzők bemutatták Aleksandar Vučić felemelkedését, külön hangsúlyt fektetve szémos be nem tartott igéretére, kedélyeket felkavaró kijelentéseire, illetve a független médiumokhoz való viszonyulására.