Forrás: PTC.TV

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közleménye szerint „Gershkovics az Egyesült Államok utasítására az orosz hadiipari komplexum egyik vállalatáról gyűjtött olyan információkat, amelyek államtitkot képeznek” – írja a The Guardian.

A 31 éves újságírót az uráli városban, Jekatyerinburgba tett útja során vették őrizetbe. A Kommerszant című lap forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a városból Moszkvába viszik, ahol hivatalosan is vádat emelnek ellene a bíróságon. Amennyiben ez megtörténik, az újságírót akár 20 éves börtönbüntetés letöltésére is eliítélhetik.

Gershkovics hat éve él Moszkvában, folyékonyan beszél oroszul, és az orosz külügyminisztérium által kibocsájtott újságírói akkreditációval is rendelkezik. A Wall Street Journal előtt Gershkovics korábban a Moscow Timesnak és az Agence France-Presse-nek tudósított.

Egyes vélekedések szerint az újságíró, a letartóztatása előtt Jevgenyij Prigozsin, orosz üzletember által megalapított álkatonai alakulatról, a Wagner Csoportról szóló íráson dolgozott.

A szakértők véleménye szerint az orosz hatóság a területén letartóztatott közéleti személyek letartóztatásával a „foglyok cserebázisát“ bővíti ki, hogy az illetőket a későbbiekben a külföldön letartóztatott orosz állampolgárokra cseréljék.

Tavaly az orosz hatóságok Brittney Griner amerikai kosárlabdázót tartóztatták el kábítószer birtoklásának a vádjával és kilenc év börtönbüntetésre ítélték. Ugyanez az év végén a kosárlabdázót Viktor Boutra, a „Halál kereskedőjeként” közismert fegyverkereskedőre cserélték ki, akit az Egyesült Államokban huzamosabb ideje fogva tartottak.

A múlt héten szlovén források szerint a nyugati országok és Oroszország tárgyalást folytatnak két orosz, Szlovénia területén letartóztatott, állítólagos kém esetleges cseréje kapcsán, azonban a tárgyaló feleknek nem sikerült megegyezniük. Egyes megfigyelők szerint a Gershkovics elleni kémkedési váddal Oroszország javítani próbál a tárgyaló pozícióján – írja cikkében a The Guardian.