Minden, ami média

PRESSház

PRESSház

Cikkei miatt 22 év börtönre ítéltek egy orosz újságírót

2022. szeptember 06. - PressYu1971

Egy orosz bíróság hazaárulás vádjával 22 éves börtönbüntetésre ítélte az Ivan Szafronov orosz újságírót. – tette közzé a The Guardian nemzetközi kiadása.

ivan-safronov-jail_1.jpg

A Kommerszant és a Vedomosztyi napilapok egykori, katonai kérdésekkel foglalkozó újságírójának, illetve a Roszkoszmosz, a orosz űrhivatal kommunikációs tanácsadójának a “vétke” az, hogy 20 darab Szu-35-ös vadászgép Egyiptomnak tervezett eladásáról írt korábban A 2 milliárd dollárra becsült üzletet nem sokkal később az Egyesült Államok fenyegetése miatt  Kairó elvetette.

A tárgyalás során jogi csapata 19 olyan cikket mutatott be a bíróságnak, amelyekben nyilvános, kormányzati nyilatkozatokra mutató linkek szerepeltek. Az ügyészek ezeket minősítették államtitkoknak, amelyeket a férfi állítólag átadott a cseh hírszerzésnek.

Egy orosz ügyész alkut ajánlott az újságírónak: amennyiben aláírja a beismerő vallomást, az ügyész „csak” 12 év börtönbüntetést javasolt volna. Szafronov azonban megtagadta ezt.

Ezt követően a bíróság 22 éves börtönbüntetésre, ennek letöltése után pedig 2 év próbaidőre ítélte az újságírót.

A bejegyzés trackback címe:

https://presshaz.blog.hu/api/trackback/id/tr617925351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása