Minden, ami média

PRESSház

PRESSház

AZ AMERIKAIAK 38 SZÁZALÉKA EGYÁLTALÁN NEM BÍZIK A MÉDIUMOKBAN

2022. október 30. - PressYu1971

A Gallup Intézet hagyományos felmérése szerint az Egyesült Államokban egyre kevesebben bíznak a hagyományos médiumokban, és az elmúlt 50 évben először fordul elő, hogy több amerikai nem hísz a sajtótermék által közöltekben, mint azok, akik még hisznek.

trumpvsmedia.jpg

A szakértők szerint ezek a borús adatok mögött több évtizedes politikai indíttatású, a médiumokat érő támadások állnak, amit Donald Trump egykori elnök aggasztó szintre emelt.

Az októberben közzétett felmérés szerint az amerikaiak 38 százaléka egyáltalán nem hisz a médiumokban, ez az arány pedig magasabb, mint azoknak, akik nagyban (7%), vagy pedig részben hisznek a sajtóban megjelentek, ami 1972, vagyis azóta, hogy a washingtoni társadalomkutató intézet minden évben közzé teszi a jelentését.

Hasonló, de azért mégsem ennyire alacsony bizalmi szintet a 2016-os elnökválasztási kampány ideje alatt mértek, amikor is Donald Trump lett az Egyesült Államok elnöke.

A szakértők szerint a több évtizedes, a médiát, a tudományt és a kormányt lejárató, politikai indíttatású támadások miatt kiszolgáltatott helyzetbe került az amerikai közvélemény.

A Gallup értékelése szerint nem új keletű dologról van szó, mivel az amerikaiaknak a médiába vetett bizalma csaknem két évtizede vérszegény – állapították meg az elemzők, akik szerint

már a korábbi felmérések eredményei alapján is erre lehetett következtetni.  Példának okán egy júniusi felmérés eredményei szerint rekordszíntűre csökkent az újságok és a televízió iránti bizalom, amkikor is mindegyik tizedik megkérdezett állította azt, hogy elhiszi az újságokban elovasottakat, illetve a televízóban elhangzottokat.

Ugyanakkor televíziós riporterek őszinteségét és etikusságát az állampolgárok 14 %-a értékelte pozitívan.

A kapott eredmények alapján az amerikaiak egyre kevesebbet bíznak a szakemberekben és ugyanez a felmérés eredményi szerint annak ellenére, hogy az amerikai katonákba vetett bizalom továbbra magasnak tekinthető (61%), de a tavalyi felmérés eredményeihez képest ez is alacsonyabb 10 százalékkal, a bírákba vetett bizalom pedig 5 %-al és ez most 38 százalékos. A kapott eredményeik szerint a papokban és a tanárokban bíznak legkevésbé az amerikaiak.

                                    Az amerikaiaknak a médiumokba vetett bizami színtje (Forrás: news.gallup.com)

Az amerikai felmérés végeredményével szemben az Európa Unió területén a közösségi hálózatokba vetett bizalom csökkent, de a hagyományos médiában fektetett bizalom továbbra is magas.

Ugyanakkor, amíg az Európai Unió polgárai továbbra is a hagyományos médiumokat, addig Szerbiában az internetes médiát részesítik előnyben.

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) szerint az EU területén folyamatosan csökken a közzösségi médiába vetett bizalom, és a 2014-es első felmérés óta legalacsonyabb szinten van.

Ezzel szemben az uniós polgárok többsége bízik a hagyományos médiában: a rádió, a televízió és a sajtó iránti bizalom szintje stabil. vagy akár az elmúlt években növekszik.

Szerbiában ennek éppen az ellenkezője van. A Demostat felmérése szerint az állampolgárok 39 százaléka egyáltalán nem bízik az országos közszolgálati médiumokban, megkérdezettek 28 százalékának semleges véleménye van a Szerbiai Rádióról és Televízióról. A felmérés eredményei szerint legtöbben az online médiában bíznak, s ennek okaként leggyakrabban a hagyományos médiumok hitelességének a hosszútávon történő összeomlását emlegetik.

Ugyanakkor az EBU felmérése szerint Szerbiában általában nem bíznak a médiumokban.

Míg Európa nagy részében a hagyományos médiában bíznak, Szerbiában az online médiának hisznek. A változás okaként legtöbbször a hagyományos média hitelességének hosszú távú összeomlását emlegetik.

Eközben az Egyesült Államokban még a technológia iránti bizalom is alacsonyabb lett és amíg a három legnépszerűbb közösségi platformon (Twitter, Reddit és Facebook) csökkent a hírekhez való hozzáférés, addig a TikTokot minden harmadik felnőtt hírforrásként is használja.

A Pew Research Center felmérése szerint még mindig nem domináns ez a tendencia, de egyre több amerikai felnőtt tájékozódik e (vitatott) platformon keresztül. A PRC szakértői szerint ez a tendencia ellentétes más közösségi hálózatok mérési eredményeivel, ahol az informatív tartalmakhoz való hozzáférés csökkenőfélben van, vagy pedig stagnál.

Mint ahogyan a fentiekben már megemlítettük, a médiumokban, tudományban és a kormányzati szervekben való komoly bizalomvesztés mögött szakértők szerint a médiumokat érintő, több évtizedes politikai indíttatású támadások állnak, amit Donald Trump egykori elnök egy új színtre emelt.

A szakértők emlékeztettnek, hogy Trump következetesen megrágalmazta az országos médiumokat, míg közülük néhányat abszolút söpredéknek nevezett, elnökként pedig a nép ellenségeinek tituálta a hírszervezeteket és álhírek terjesztésével vádolta meg ezeket.

A Harvard Kennedy School által közzétett tanulmány szerint az álhíreknek való kitettség összefüggésben áll a hagyományos médiába vetett bizalom csökkenésével. A hatás azonban nem azonnali és az álhírek nem ugyanazt a hatást fejti ki az ideológiai spektrum különböző oldalain álló emberekre. A Gallup legújab felmérése pontosan ugyanerre az amerikai társadalmon belüli politikai alapokon történő éles megosztottságra derített fényt.

A médiunmokba fektetett bizalom szinje politikai hovatartozás függvényében (news.gallup.com)

Ugyanis amíg a demokraták 70 százaléka teljes mértékben, vagy pedig túlnyomór részt  bízik  a médiumokban, addig ez az arány a republikánusok körében mindössze 14 százalékos. A felmérés készítői arra is felfigyeltek, hogy az idősebb demokraták nagyobb bizalmat fektetnek be a médiumokba, mint a fiatalabb párttársaik.

A független választók valamivel több mint negyede bízik a médiában, ahogyan az egyetemi végzettséggel rendelkezőknek a médiumokba fektetett bizalma nagyobb, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűiké

Az egyetemi végzettségűek nagyobb mértékben adják ezt a bizalmat, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek. Másrészt a demokrata és a republikánus alakulatokon belül nincsenek lényeges különbségek végzettség alapján.

Ugyanakkor a magukat liberálisnak tekintő független szavazók az önjelölt konzervatívokhoz képest  sokkal nagyobb mértékben hajlamosak bízni a médiumokban – áll a Gallup felmérésében.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://presshaz.blog.hu/api/trackback/id/tr317966626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása