Minden, ami média

PRESSház

PRESSház

OROSZBARÁT VISSZHANG A SZERB (ÉS A MAGYARORSZÁGI) MÉDIÁBAN

2022. november 13. - PressYu1971

„A teljes nyugati hadigépezet Oroszország ellen van”, „A szankciók leginkább az Európai Uniót sújtják, amely Oroszország nélkül visszatér a középkorba” – Az Ukrajnában zajló háború kezdete óta a szerbiai médiában gyakran hallhattuk és láthattunk az ilyen és ehhez hasonló, oroszbarát dezinformációs kampányok által inspirált Nyugat-ellenes üzeneteket

.A belgrádi Kutatási, Átláthatósági és Elszámoltathatósági Központ (CRTA), az Ukrajnában zajló háború kezdete óta végzett médiamonitoring során mintegy 20 ezer, a szerbiai médiumokban megjelent háborúval kapcsolatos anyagot jegyzett fel, Ezen belül a megfigyelők több tucat, dezinformációnak minősíthető Nyugat-ellenes narratívát azonosítottak. Az elemzés kimutatta, hogy a szerbiai médiából származó bizonyos dezinformációk egyidőben jelentek meg az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) EUvsDisinfo projektje által azonosított oroszbarát dezinformációs kampányokkal.

A szerbiai médiában az egyik legkitartóbb tézis az, hogy a teljes nyugati katonai gépezetet bevetik Oroszország ellen, így a brutális megtorlásokon kívül nem marad más választása az oroszoknak. Erről az orosz médiából származó, megalapozatlan állításról a háború kezdete óta számos A hazai médiában az egyik legkitartóbb tézis az, hogy a teljes nyugati katonai gépezetet bevetik Oroszország ellen, így nem marad más választása, mint a brutális erővel való megtorlás. Erről az orosz médiából származó, megalapozatlan állításról a háború kezdete óta számos mainstream médium több változatban is beszámolt, köztük a TV Happy, az Informer és a Večernje Novosti is. Emellett az orosz és a szerb médiában megjelent narratíváknak a szó szerinti átmásolásának az eseteit is feljegyezte a CRTA kutatócsapata.

Minden jel szerint az energia és az energiaválság az egyike azon kulcsfontosságú dolgoknak, amire az ukrajnai háborúval kapcsolatos dezinformáció alapszik. Ilyenek az európai országok hosszú távú energiaválságba kerüléséről és és a “középkorba való visszakerüléséről” szóló, számtalanszor megcáfolt tézisek is.

                    Forrás: Istinomer.rs

Számos szerbiai médium, köztük az Informer, a Novosti és a Pink Televízió is szétkürtölte az orosz propaganda legékesebb példáját, miszerint a svájciak feljelenthetik azokat a szomszédaikat, akik túlfűtötték a lakásukat, és feljelentők 200 eurós jutalmat kapnak, míg a túlzott energiafogyasztásért vétkesek börtönbe kerülhetnek. Egy kis célirányos guglizás után kiderült, hogy a magyarországi médiumok jórésze is bedőlt ennek az orosz álhírnek. A hír közzé tevői közül a kormánypárti média (Riposzt.hu, Mandiner.hu, Origo.hu, hirado.hu) jeleskedett ennek a szétkürtölésébe, de rajtuk kívül a „félfideszes”, de azért némi színvonalat megütő Index.hu és Propeller.hu, illetve a függetlennek tekinthető 24.hu, a Central Médiacsoport hírportálja is bedőlt az orosz propaganda eme produktumának.

                                            Forrás: Informer

Visszatérve a szerbiai médiumokhoz. Ezek az Északi Áramlat 1. és 2. gázvezeték felrobbantását illetőleg nem zárkózott el az összeesküvés-elméletek közzétételétől sem. Természetesen a narratívájuk szerint a Nagy-Britannia és az Amerikai Egyesült Államok követték el a szabotázst, ahogyan ezt a a B92, a Mondo és a Novosti is közzétette, furcsamód egyidőben az orosz sajtótermékekkel.

Azt az orosz propaganda által mantrázott dolgot, miszerint az uniós szankcióknak bumeránghatásuk van, és többet ártanak Európának, mint Oroszországnak, több tucatszor a szerb napilapok, közöttük a Kurir és a Večernje Novosti is megismételte. Az EUvsDisinfo adatbázis szerint ez a propagandaüzenet is az orosz médiához is köthető.

Ugyanakkor annak ellenére, hogy e dezinformációkat gyakran egyidőben közlik az orosz forrásokkal, a szerb mainstream média mégsem oroszbarát, hanem inkább nyugat-ellenes. A CRTA 2017-óta végzett, 160 ezer kivágást jegyző médiamonitoringja szerint folyamatosan növekszik az Európa-ellenes hangvitelű szövegek, tudósítások száma, miközben az oroszbarát tudósítások aránya stagnált és csak Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborújának a kezdete óta regisztráltak meredek növekedést.

Ráadásul a dezinformációt közvetítő narratíváknak csak kevesebb mint egyharmada oroszbarát, míg körülbelül kétharmada nyugat-ellenes. Azonban az oroszbarát dezinformációs kampányok felvirágzása a szerb mainstream médiát is arra ösztönözték, hogy felerősítsék Európa- és tágabb értelemben Nyugat-ellenes üzeneteiket.

A bejegyzés trackback címe:

https://presshaz.blog.hu/api/trackback/id/tr617977784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása