A moldáv hatóságok szerint a First in Moldova, RTR Moldova, az Accent TV, az NTV Moldova, a TV6 és z Orhei TV dezinformációkat közölt, pontatlanul tudósított az orosz-ukrán háborúról és megkisérelte manipulálni a közvéleményt.

A moldáv hatóságok közleménye szerint Ukrajna orosz megszállásának a kezdetét követően megalapított Moldáv Válságbizottság a Moldáv Audiovizuális Tanács revízióját követően döntött a televíziós csatornák működésének a felfüggesztéséről, hogy ezzel is csökkentsék a dezinformációkkal járó kockázxatot, illetve a közvélemény manipulálásának a megkisérlését.

Az ideiglenesen megszüntetett televíziós csatornák közül a First in Moldova, az RTR Moldova, az NTV Moldova és a TV6 rendszeresen újraközvetítik azoknak az orosz televíziós csatornáknak műsorait, amelyeket az Európa Tanács tegnapelőtt a legújabb szankciócsomagjában betiltott.

Az ET közleménye szerint a betiltott orosz televíziós adók Oroszország közvetett vagy pedig közvetlen ellenőrzése alatt állnak és Oroszország részéről folyamatosan egyeztetett dezinformációk és háborús propaganda sugárzására alkalmaznak.

A TV6 csatorna “teljesen alaptalannak” és “a véleménynyilvánítás szabadsága, a szerkesztői szabadság és az újságírók szabadsága elleni támadásnak” nevezte a felfüggesztést, ahogyan a bizottság érvelését  is “teljesen megalapozatlannak és teljesen hamisnak” tekinti.

Četiri od šest suspendovanih kanala, First in Moldova, RTR Moldova, NTV Moldova i TV6, redovno reemituju programe ruskih TV kanala koje je juče zabranio Evropski savet novim paketom sankcija Rusiji.

A felfüggesztett csatornák egy része Ilan Shor moldovai oligarchához, az oroszbarát  Shor párt vezetőjéhez közel álló személyek tulajdonában van.

Moldova elnöke, Maia Sandu üdvözölte a televíziós csatornák felfüggesztését, és szerinte  “fontos lépést jelentenek az ország destabilizálására irányuló kísérletek megakadályozása érdekében”.