A rangos brit napilap munkatársai az elmúlt héten home office-ban voltak kénytelenek dolgozniuk. Nos, ezúttal nem a koronavírus-járvány miatt voltak kénytelenek otthonukból dolgozni, hanem feltehetőleg a napilapot ért ransomware támadás miatt.

Zsarolóvírus (ransomware) alatt olyan kártékony szoftvert értünk, amelynek célja valamilyen módon „túszul ejteni” a felhasználók informatikai eszközein tárolt adatokat, amelyeket csak váltságdíj megfizetése esetén tesz újra elérhetővé. Az ilyen típusú károkozók néhány közös jellemzője, hogy: titkosítjük az állományokat; zsaroló üzenetet jelenítenek meg; határidőt szabnak a váltságdíj kifizetésére; törlik az állományok egy részét; az idő múlásával egyre több állományt tesznek végleg visszaállíthatatlanná

A cég tájékoztatása szerint “súlyos incidens” a 200 éves napilap informatikai rendszereit érintette, a honlapját azonban nem, amely a világ egyik leglátogatottabb hírportálja, novemberben csaknem 390 millióan látogatták.

Egyelőre nem világos, hogy a támadók milyen adatokhoz férhettek hozzá, vagy éppen milyen adatokat lophattak el, de a szerkesztőség számítógépes hálózatában tárolt érzékeny információk felfedhetik a Guardian forrásait.

A The Guardian Nagy-Britannia egyik legjelentősebb liberális napilapja, amelyik 100 000 példányban jelenik meg, és több tízmillió online olvasója van.