Nenad Kulačin és Marko Vidojković (Forrás: Nova S)

Nenad Kulačin és Marko Vidojković, a népszerű A jó, Rossz és Gonosz (Dobar, loš i zao – DLZ )  szerbiai  podcast szerzői ismét a szerb kormánypárti bulvármédia össztüzébe kerültek: a bulvárlapok kiforgatják a szavaikat,  ismeretlen személyek “kosmaji kutyákkal” fenyegették meg őket, a Pink Televízió pedig hamisan vádaskodiott ellenük. A Kulačint ért „kosmaji kutyákkal” való fenyegetéssel arra az esetre utalnak, amikor ez év január 4-án a Kosmaj hegy lejtőjén, a Mladenovac községben lévő Velika Ivanča faluban harci kutyák halálra marták Vladan Radosavljević újságírót.

„A kosmaji kutyák harapjanak a ronda fenekedbe” – üzenték minap Nenad Kulačinnak, aki szerint az üzenetet a Danas napilapban megjelent jegyzeti miatt küldték, de ahogyan a Cenzolovka.rs hírportálnak nyilatkozva kihangsúlyozta, hogy a fenyegető üzenetet a DLZ podcast adása után kapta, amiben Vladan Radosavljević újságíró kutyák általi halálra harapásának kivizsgálását követelték.

–”Különösen szörnyű, ha valaki ilyesmit mond neked, figyelembe véve, hogy egy újságíró ugyanígy vesztette életét. Különösen durva, hogy mindezt a saját kereszt- és nevét és profilfotóját feltüntetve cselekdte ezt. Az illető továbbra is Szávaszentdemeteren (Sremska Mitrovica) él, amely alig félórányira van Szabácstól (Šabac) – jegyezte meg Kulačin, aki túlnyomó részt ez utóbbi városban él.

Kulačin egyben emlékeztetett, hogy nemrég Belgrádban a lakcímét is közzé tették.

Kulačin a fenyegetésekről tájékoztatta a Független Újságírók Szerbiai Egyesületét, és a szervezet ügyvédi tovább foglalkoznak az esetével, de a rendőrségnél is feljelentést tesz.

Kulačin a történtek ellenére kihangsúlyozta, bár ideges és fél, de nem akadályozhatják meg tevékenységében, illetve a szabad gondolkozásért vívott küzdelmében.

A DLZ műsorában, Teša Tešanović szerb újságíróval, a Balkan Info független YouTube csatorna alapítójával, a srebrenicai népírtásról elhangzott beszélgetés miatt több bulvárportál is össztűz alá vette.

A podcast társszerzői felhívták a Cenzolovka figyelmét, hogy a műsorban egyértelműen elmondták, hogy  Cenzolovkára, hogy a műsorban egyértelműen azt mondták, hogy nem Szerbiát vagy a szerb népet marasztaló ítélet született a népirtásért, hanem konkrét személyeket ítéltek el, akiknek ezért felelősséget kell vállalniuk – amit a bulvársajtó egészen más formában, az elhangzottakat kiforgatva kiforgatva közölt le.

–Született egy ítélet és bizonyos embereket elítéltek, és ezzel az egész történetnek vége. Azonban ezzel elkezdődtek a támadások és a fenyegetések – nyilatkozta Vidojković, aki megjegyezte, hogy szerzőtársának elküldött üzenetek mellett az őt is felkeresték a Facebook profilján keresztül.

–Egyikük a népírtásról akart beszélgetni, és azt írta, hogy megérdemlem az összes ellenem szóló fenyegetést, én viszont letiltottam az illetőt. – mesélte Vidojković és hozzáfűzte. hogy Nenaddal eltérő a stratégiájuk.

–Én már nem jelentem be a fenyegetéseket, mert ez a rezsim nem tesz semmit sem, hogy megakadályozza ezeket. Még ha valamit lép is az ­ügyben, az jelképes jellegű, vagy éppen vicces és hamis – jegyezte meg.

A kormánypárti bulvármédiát követően ugyanazon a napon, a Pink Televízió is egyik hírében azzal vádolta meg Kulačint. hogy a podcastban Radosavljević tragikus halálát Aleksandar Vučićtyal Szerbia köztársasági elnökkel hozta összefüggésbe.

Marko Vidojković ennek kapcsán megjegyezte, hogy ez gusztustalan manipulálás. Mert Kulačin az, aki a műsorában kérdéseket tett fel Radosavljević halála kapcsán, mert abban az országban, ahol újságírókat  támadnak és ölnek meg válaszokat kell kapnunk néhány kérdésre, nem érhet véget a történet a kutyák tulajdonosnőjének a letartóztatásával.

Marko Vidojkovićot tavalyelőtt is többször megfenyegették, egy alkalommal pedig édesanyját is támadás érte.